Hlavní obsah

Na nočním nebi lze pozorovat brašnu s nářadím, která uletěla z ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Brašnu s nářadím, která minulý týden uletěla americké kosmonautce Heidemarie Stefanyshynové-Piperové při opravách vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), mohou lidé vybavení patřičně výkonným dalekohledem pozorovat na noční obloze. Předmět plující po oběžné dráze zpozorovali už v neděli večer dva amatérští astronomové na východním pobřeží Severní Ameriky, nyní je brašna večer viditelná i z Evropy.

Článek

Se ztrátou nářadí se museli kosmonauti z amerického raketoplánu Endeavour vyrovnat během prvního z výstupů do otevřeného prostoru, během nějž měli spravovat natáčecí systém jednoho ze tří solárních panelů ISS. Taška měla přibližně rozměry diplomatického kufříku a šlo o jeden z největších předmětů, jaký kdy kosmonaut ve vesmíru upustil.

I když se odborníci z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) domnívali, že brašna definitivně zmizela, amatérským astronomům se ji podařilo velmi rychle vystopovat. Už během víkendu se na serveru spaceweather.com objevily první zprávy o tom, že letící předmět se dá pozorovat a Kevin Fetter z kanadského Ontaria jeho průlet dokonce nafilmoval.

Taška se pohybuje kousek před samotnou vesmírnou stanicí a z Evropy se dá podle agentury DPA dalekohledem spatřit každý večer mezi 18:00 a 20:00 SEČ; na jihozápadní obloze je jí vidět zhruba čtyři minuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám