Hlavní obsah

Kulinářský průvodce Michelin udělil Tokiu 227 hvězdiček

– TOKIO

Když letos na jaře Michelin ve svém průvodci světovou kuchyní udělil první české restauraci hvězdičku, Češi jásali. Jenže v kontextu jiných metropolí by takové oslavy mohly vypadat směšně. Máme se hodně co učit například od Tokia, které potvrdilo světové prvenství v kulinářském vesmíru – Michelin mu letos udělil neuvěřitelných 227 hvězdiček.

Článek

Nominace oznámil ředitel Michelinu Jean-Luc Naret. Tokijský průvodce vyjde tento pátek a zahrnuje celkem 173 restaurací v třinácti městských oblastech. Loni přitom stejná publikace dala 150 podnikům 191 hvězdiček. Tokio si tak výrazně polepšilo a svou pozici světové jedničky utvrdilo.

Dvě třetiny z hodnocených podniků přitom servírují svým hostům tradiční japonskou kuchyni. V hlavním městě císařství je celkem 160 tisíc sledovaných restaurací.

"Tokio je a zůstává nejhvězdnějším městem světa. Japonská kuchyně je dynamická, rozmanitá, bohatá a zajímavá,“ uvedl Naret na tiskové konferenci.

Tokio poráží jasně i Paříž

V Tokiu si vyberou skutečně nejnáročnější klienti. Naleznete tu devět tříhvězdičkových, 36 dvouhvězdičkových a 128 jednohvězdičkových restaurací.

Na sklonku zimy si jednu hvězdičku získala také pražská restaurace Allegro. Ale i taková Paříž může blednout závistí, neboť má jen polovinu toho, co Tokio.

Tři hvězdičky přitom značí, že do daného podniku se "vyplatí cestovat i z daleka jen kvůli jídlu“, dvě hvězdičky pak, že "za jídlem se vyplatí zastavit při cestě kolem“ a jedna hvězdička, že se v restauraci podává "znamenité jídlo“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám