Hlavní obsah

Texaské muzeum objevilo Lincolnův vzácný soustrastný dopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Texaské muzeum objevilo ve svých archivech soustrastný dopis, který údajně napsal americký prezident Abraham Lincoln matce pěti synů, o nichž si myslel, že všichni zemřeli v občanské válce. Úřady v Dallasu nyní ověřují, zda jde o originál, uvedla agentura AP.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lincoln napsal dopis poté, co ho jeden ze zastupitelů státu Massachusetts upozornil na ženu, která truchlí nad úmrtími svých pěti synů

Článek

Dopis byl adresován paní Bixbyové a Lincoln ho napsal před 144 lety. Podle kurátora historického sdružení Dallasu Alana Olsona jde o "jeden z nejlepších kousků americké prezidentské prózy".

Dosud však historici čerpali pouze z jeho kopií. Podle nich Lincoln dopis napsal poté, co ho jeden ze zastupitelů státu Massachusetts upozornil na ženu, která truchlí nad úmrtími svých pěti synů.

Bixbyové poděkoval jménem celého národa

Dopis začíná doznáním, že žádné psané slovo nemůže zarmoucené matce ulehčit smutek po tak těžké ztrátě. "Cítím, jak slabé a marné je každé mé slovo, které by se snažilo osvobodit vás od tak zdrcujícího žalu," napsal šestnáctý americký prezident.

Bixbyové poděkoval jménem celého národa a slíbil, že se bude modlit, aby ji bůh zbavil trápení a zanechal v ní vzácné "vzpomínky na její milované" a naplnil ji "hrdostí, která vám náleží za položení tak drahocenné oběti na oltář svobody".

"Je to krásně napsané," uvedl kurátor prezidentské knihovny Abrahama Lincolna James Cornelius. "Je to mimořádně citlivé vyjádření soustrasti." Dopis figuroval také ve slavném hollywoodském filmu s Tomem Hanksem Zachraňte vojína Ryana.

Podle historiků ale ve válce zemřeli jen dva synové paní Bixbyové. Třetí se stal vojenským zběhem, čtvrtý skončil jako válečný zajatec a pátý byl zřejmě propuštěn z armády, ale jeho další osudy nejsou známy.

Pravý dopis Lincolna by měl cenu několika miliónů dolarů

Historici se také dohadují, zda dopis skutečně napsal Lincoln. Někteří tvrdí, že autorem soustrastných řádků byl jeho spolupracovník John Hay.

Kdyby se dopis ukázal jako pravý, měl by podle znaleckých odhadů cenu několika milionů dolarů. Papír i inkoust se zdá být autentický z dob občanské války, ale Cornelius o pravosti dokumentu pochybuje.

Podle něho by si prezidentský úřad neponechal vlastní kopii tak osobního dopisu, který by se nyní objevil v texaském archivu. Olson však tvrdí, že i kdyby se listina ukázala jako nepravá, zkoumání dopisu jistě odkryje mnoho nových, zajímavých okolností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám