Hlavní obsah

Velšan si v 60 letech poprvé užívá zázraků elektřiny

Novinky, jky, Novinky, The Sun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARDIFF

Starý mládenec z Walesu konečně ustoupil tlaku moderní civilizace a nechal si připojit své obydlí k elektrickému proudu. Hubert Hilling žije v odlehlé vesničce Kilgetty v hrabství Pembrokeshire. Za instalaci elektrického proudu sice zaplatil sice v přepočtu asi 155 tisíc korun, výsledek si ale nemůže vynachválit.

Článek

Šedesátiletý muž, který se živí jako turistický průvodce, si "moderního" výdobytku užívá plnými doušky.

"Je to úžasné. Neustále světla vypínám a zase zapínám. Všechny žárovky se rozsvítí vždy najednou, ne postupně, jako kdybych je rozsvěcoval sirkou," líčí nadšeně Hilling britskému deníku Sun.

Hubert Hilling se k významnému kroku rozhodl poté, co jedna z jeho plynových lamp explodovala a málem způsobila požár. Jeho 300 let staré hliněné obydlí, pokryté slaměnou střechou, by nemělo nejmenší šanci plamenům odolat.

Hilling sice zatím neplánuje koupit lednici ani televizi, ale už si pořídil toaster, mixér a elektrickou žehličku, s kterou se v poslední době učí zacházet. "Doposud jsem si žehlil oblečení tuhou, kterou jsem rozehříval na kamnech. Člověk musel být opatrný, aby na oblečení nezanechal černé stopy," uvedl Velšan.

"Nyní si můžu vyžehlit kalhoty za méně než půl hodiny," radoval se Hilling, který však do obydlí stále nemá zavedenou tekoucí vodu, stejně jako jeho rodiče a prarodiče. A tak kdykoliv potřebuje vodu, musí vyrazit na pětiminutovou procházku a naplnit dva kýble životadárnou tekutinou. Nad zavedením vody do domu prý ale opravdu neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám