Hlavní obsah

Italský homosexuál málem nedostal řidičák kvůli "poruše sexuální identity"

– ŘÍM

V přepočtu zhruba 2,4 miliónu korun získá sicilský homosexuál, jenž musel podstoupit kvůli své sexuální orientaci znova řidičské zkoušky. Za diskriminaci kvůli sexuální orientaci totiž italský soud nařídil vládě, aby mu vyplatila odškodné ve výši sta tisíc eur.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šestadvacetiletý Danilo Giuffrida se přitom svěřil se svou orientací pouze lékařům během vyšetření při vojenském odvodu.

Informace se ale dostala rychle také na italská ministerstva obrany a dopravy. A na základě zjištění bylo Giuffridovi přikázáno, aby podstoupil znova řidičské zkoušky, neboť jeho platný řidičák byl zrušen kvůli „poruše sexuální identity“.

Tak mladík zkoušky znova podstoupil, opět uspěl, ale dostal oprávnění pouze na jediný rok. Běžně se však vydává řidičák s platností na deset let. Úředníci mu vysvětlili, že je to právě kvůli homosexualitě.

Soud v sicilské Catanii teď označil incident za skandál a nařídil oběma ministerstvům, aby muži vyplatila odškodnění, neboť mu upřela konstitucí garantovaná práva a považovala jeho sexuální orientaci za duševní chorobu, k čemuž již řadu let nemají právo a odporuje to zákonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám