Hlavní obsah

Británii již léta navštěvují zelení vetřelci z vesmíru, uvádějí zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británii podle zpráv z řad laické i odborné veřejnosti již mnoho let navštěvují vetřelci z hloubi vesmíru. Zatímco nahlášené vesmírné lodě mimozemšťanů mají různé velikosti, tvary a barvy, členové jejich posádek jsou prý vždy zelení. Uvádějí to dokumenty, které odtajnilo britské ministerstvo obrany a ze kterých citovala agentura Reuters.

Článek

Počet zpozorovaných neidentifikovatelných létajících objektů (UFO) se podle úřadu zdvojnásobil po uvedení filmu Blízká setkání třetího druhu od Stevena Spielberga v roce 1977. Ministerstvo zavrhlo jako neopodstatněné 90 procent zpráv od veřejnosti, u zbylých ponechalo otazník, ale s ujištěním, že nejde o nějakou hrozbu pro Británii.

Od 50. let bylo v zemi hlášeno na 11 000 UFO. Úřady v dobách studené války každou informaci prověřovaly pro případ, že by šlo o sovětské či jiné nepřátelské letadlo. "Některé zprávy zůstávají bez vysvětlení, ale nenašli jsme žádný důkaz, že tyto jevy představují nějakou hrozbu pro národní bezpečnost, a proto není důvod k hlubšímu vyšetřování s pomocí zdrojů obrany," stojí v oficiálním dopise z roku 1985.

Termín UFO se poprvé objevil v jisté zprávě amerického vojenského letectva tři roky poté, co ve státě Washington byl v červnu 1947 údajně viděn "létající talíř". Američtí i britští odborníci dospěli již v 50. letech k závěru, že žádné UFO neexistují, ale zprávy o nich vedly vlády jako tajné.

Dva japonští ministři věří v UFO

Zvláštní britský úřad pro létající talíře, který téměř půl století oficiálně studoval činnost mimozemšťanů ve světě, byl zrušen až po pádu berlínské zdi. Vláda to v roce 2001 zdůvodnila tím, že se výrazně snížil počet příletů UFO k Zemi.

Problematika UFO naopak hýbala loni japonskou vládou. Dva její členové totiž prohlásili, že věří v jejich existenci. "Nemáme žádný důvod popírat, že existují neidentifikovatelné létající objekty a nějaké živé formy, které je ovládají," řekl v prosinci ministr obrany Šigeru Išiba. Před novináři zdůraznil, že je to čistě jeho osobní názor. Prý soukromě prověřoval i možné reakce své země na potenciální příchod mimozemšťanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám