Hlavní obsah

Na večírku architekta Šípka vařil jeho syn

Právo, Vlaďka Merhautová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na úpatí pražské hory Vítkov se v úterý večer děly věci. Jedna z posledních karlínských nezrekonstruovaných továrních hal se stala dějištěm hodně neformální akce. Hlavní postavou byl mezinárodně uznávaný architekt a designér Bořek Šípek. Ten pojal křest knihy Fenomén Šípek od publicistky Dagmar Sedlické jako mejdan, kde se dalo ochutnat jídlo připravované jeho synem i „ohřát se“ v žáru sklářské pícky při výrobě váziček.

Článek

Do tmy ponořená vybydlená tovární hala se otřásala dekadentní muzikou kapely Krch-off, jejíž protagonista J. H. Krchovský (je označován za výkvět pražského undergroundu 80. let) četl své básně. Pozadu nezůstala ani Šípkova partnerka Leona Machálková, která se pořádně pěvecky rozjela a připomněla se jako skvělá rockerka s parádním hlasovým rejstříkem. „Je fakt dost dobrá, umí perfektně rockově ječet,“ vyjádřila se jedna šestnáctka, dosud vnímající zpěvačku jako „popindu“ a muzikálovou hvězdu.

Vařit se naučil u táty

Dlouhý hábit a huňatá paruka skrývala Šípkova nejstaršího syna Milana (23). Připravoval thajskou hodně voňavou kari polévku. Specialitu se naučil v otcově restauraci Arzenal, kde pracoval v kuchyni jako brigádník. Na sebe nám prozradil, že dostudoval audiovizuální návrhářství a pracuje ve studiu Šípek.

Milan je Holanďan, ale mluví dobře česky a prý jezdí často „sem a tam“, jak sám říká. V Karlíně se mu moc líbí, ovšem halu, ve které akce probíhala, ještě nenavštívil.

Individuum Šípek

„Knížku jsem četla a je to fakt maso, žádná šípková omáčka,“ prohlásila při křtu Leona Machálková. Párty rozčeřila vody showbyznysu několik dnů před datem konání výčtem hostů, kteří se na ní určitě neobjeví. Byli mezi nimi například fotbalista Baroš, prezident Klaus nebo ředitel galerie Knížák.

Zpověď kosmopolitního architekta a designéra udělá radost nejen příznivcům Šípkova díla. V knížce jsou především prezentovány jeho osobní názory na nejrůznější věci. Na úvod začíná desaterem. Pro zajímavost:

*Neumíte-li znovu začínat, skončíte v rutině

*Když člověk na úspěch moc myslí, přestane být sám sebou

*V posledním okamžiku najdu obvykle nejvíc energie

Také dává nahlédnout do své životní filozofie, vyznává se: Určitě bych nechtěl žít jako malý článek nějakého anonymního řetězce. Potřebuju být individuum. Jak v pracovním, tak v osobním životě.

Sám si šil boty

Neformální prostor, kde se křest konal, patří Sergi Borensteinovi, který ho bude rekonstruovat. Oslavenci se líbil pro inspirativnost. Jedné z jeho návštěvnic se však nelíbilo, že akce byla ostře sledována médii. Zpěvačka Tereza Černochová si totiž původně myslela, že jde na soukromý večírek. Vyvedla do společnosti maminku, která měla ten den narozeniny. Její rodina dala Leonu Machálkovou s architektem Šípkem před lety dohromady. A s Karlem Černochem uvedl v život jejich někdejší ideu – mít v Praze restauraci.

„Je schopen vařit dva dny, aby pozval lidi na dvě hodiny na večeři. Umí úžasné thajské dobroty. Jeho kulinářské umění je neuvěřitelné,“ řekla nám o vyhlášeném gurmánovi.

Že má rád dobré jídlo a pití, bylo jasné i v karlínském superobřím prostoru. Ovšem zajímavé je i umělcovo přiznání o vztahu k módě: „Vždycky mě fascinovala, jako sedmnáctiletý jsem si sám šil boty. V Praze tenkrát nebyly k mání špičaté, tak jsem si je udělal z kůže. Vždycky jsem v nich došel z Václavského náměstí na Národní třídu a tam se mi rozpadly…“

Reklama

Výběr článků

Načítám