Hlavní obsah

Postoj k olympiádě vynesl Sarkozymu titul "soudruh"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Titul "soudruh" vynesl konzervativnímu francouzskému prezidentovi Nicolasu Sarkozymu jeho nevyhraněný postoj k případnému bojkotu zahájení pekingské olympiády. "Soudruh Sarkozy si bude muset vybrat mezi demokracií a Číňany," prohlásil v rozhovoru pro nedělní vydání listu Le Journal du Dimanche jeden z vůdců pařížské intelektuálské revolty z května 1968 a dnes poslanec Evropského parlamentu za Zelené Daniel Cohn-Bendit.

Článek

"Když si klekáme na kolena v Paříži, co bude v Pekingu? Jestli se má jet do Pekingu pod zástavou Maa a čínské komunistické strany, pak nevím, proč soudruh Sarkozy kritizuje květen 68," prohlásil někdejší bouřlivák, přezdívaný kdysi "rudý Dany". Komentoval tak kolísavý postoj Sarkozyho a jeho vlády k myšlence bojkotu zahajovacího ceremoniálu v Pekingu. Minulý měsíc Sarkozy nevyloučil, že se ho nezúčastní.

V rozhovoru pro sobotní Le Monde státní tajemnice pro lidská práva Rama Yadeová řekla, že prezident se zahájení nezúčastní, pokud Čína nepropustí politické vězně a neukončí násilí, nevyjasní nedávné události v Tibetu a nezahájí dialogu s dalajlamou. Její nadřízený, ministr zahraničí Bernard Kouchner ale řekl, že žádné podmínky neexistují a že vše zůstává otevřené, a i ona pak od svých slov couvla.

Cohn-Bendit řekl, že Sarkozy, který bude v době her stát v čele Evropské unie, bude v Evropském parlamentu vystaven velkému tlaku, aby do Číny nejel. "Političtí představitelé musejí zahajovací ceremoniál bojkotovat, leda by byl do delegace Evropské unie zařazen dalajlama," prohlásil.

Polemika kolem olympiády je nyní ve Francii zvlášť silná kvůli pondělnímu putování olympijského ohně Paříží. Organizace ochránců lidských a politických práv chystají řadu protestů. Na udržování pořádku bude v pohotovosti 3000 policistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám