Hlavní obsah

Skotsko chce internetovou nezávislost na Británii, žádá o příponu .sco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EDINBURGH

Skotská národní strana bojuje za totální autonomii na královně již řadu let, teď chce vyhrát alespoň malou bitvu na poli internetu. Dosud jsou skotské webové stránky ukončeny příponou .co.uk jako všechny ostatní britské servery. Skotové ji chtějí nahradit koncovkou .sco.

Článek

Skotové teď podají žádost ke společnosti Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), která udělování přípon na síti řídí. Pokud tato pak skotskému premiérovi udělí skutečně právo koncovku používat, první změnu podstoupí ihned vládní server www.scotland.gov.uk, který se změní na www.scotland.gov.sco.

„Ze změny by mohl vytěžit skotský turistický průmysl, ale používání koncovky by jinak bylo naprosto dobrovolné,“ uvedl mluvčí internetové kampaně DotSco.

Dá se ovšem očekávat, že návrh neprojde. Znamenal by totiž svým způsobem uznání nezávislosti Skotska, s čímž by britští politici jistě nesouhlasili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám