Hlavní obsah

V Anglii evakuovali dům kvůli nájezdu jedovatých pavouků

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Arachnologové z Británie tvrdí, že planeta se skutečně otepluje. Nasvědčuje tomu také fakt, že se v jižní Anglii objevují jedovatí pavouci, kteří pocházejí z jižnějších z Kanárských ostrovů. Pavouci příbuzní s nebezpečnou černou vdovou teď dokonce v Plymouthu hrabství Devon atakovali ve stovkách panelák a vyhnali z příbytků nájemníky.

Článek

Houf pavouků druhu snovačka ostrovní se v chladném období začal stanovat do bytů činžáku v Plymouthu a ohrožovat jeho obyvatele. Ačkoli není jejich kousnutí smrtelné, je velmi bolestivé.

„Ta stvoření byla spatřena, jak běží nahoru a dolů po schodištích,“ uvedl deratizátor pro Daily Mirror. „Velmi nás to rozrušilo. Nepravé vdovy totiž koušou velmi bolestivě, připomíná to píchnutí vosy,“ prohlásil Gareth Williams, který do činžáku zavolal odborníky na dezinsekci.

Snovačky ostrovní neboli nepravé vdovy byly do Británie zavlečeny v roce 1870 na trsu banánů. Nikdy se však nemnožily a jejich nálezy ve volné přírodě byly vzácností. Bezmrazé zimy posledních let ovšem umožnily jejich množení a šíření. Entomologové letos varovali britské zahrádkáře, aby si na pavouky začali dávat pozor. Jejich počet se výrazně zvýšil, při kontaktu s člověkem mohou působit bolestivá štípnutí.

Zoologové ovšem zároveň dodávají, že snovačka ostrovní – nepravá vdova, nemůže člověka ohrozit na životě. Její jed sice působí bolest a svědění, ale zhruba asi jako vosí žihadlo.

„V posledních deseti letech se několik jedinců rozmnožilo na stovky a tisíce, bezpochyby je to výsledkem globálního oteplování. Dokáží přežít zimu a rozmnožovat se. Za pár let budou v každé zahradě Jižní Anglie a patrně budou putovat na sever,“ tvrdí entomolog Stuart Hine z londýnského Přírodovědeckého muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám