Hlavní obsah

Zajímavá práce přidá člověku až sedm let života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zaměstnanci, kteří se mohou více rozhodovat, jak uspořádají svůj pracovní den, a vykonávají práci, která je rozmanitá a tvůrčí, jsou zdravější než ti, kteří vykonávají v práci rutinní činnost.

Článek

"Nejdůležitějším závěrem naší studie je, že tvůrčí práce prospívá lidskému zdraví. Kreativní práce není rutinní, je příjemná a dává lidem příležitost učit se a nacházet nová řešení. Lidé, kteří vykonávají takovou práci, ať již placenou nebo nikoliv, se cítí lépe a mají méně zdravotních problémů," řekl vedoucí výzkumu John Mirowski

Výzkum se zakládal na sledování 2 592 osob, které odpovídaly na otázky týkající se jejich zdraví, kondice, způsobu, jak tráví volný čas, a na otázky týkající se práce, ať již placené nebo dobrovolné. "Úroveň zdravotního stavu lidí nadprůměrně tvůrčích vůči těm, kteří jsou podprůměrně tvůrčí, je stejná, jakoby tvůrčí lidé byli o 6,7 roku mladší, měli o dva roky lepší vzdělání nebo patnáctkrát větší příjem na domácnost," vypočítal John Mirowski.

Autoři studie neuvedli, která zaměstnání jsou zdraví tak prospěšná, ale dá se předpokládat, že třeba práce v továrně u pásu příliš kreativní nebývá. Naopak práce, která vyžaduje komplexní zpracování velkého množství informací, bývá velmi tvůrčí. Nemusí to ale tak být vždy.

"Lidé mohou dělat velmi různá zaměstnání a najít způsoby, jak k nim přistupovat tvůrčím způsobem. Také je pravda, že lidé, kteří dosáhli vyššího vzdělání, se většinou zabývají více tvůrčími činnostmi, ať již placenými nebo ne," dodal Mirowski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám