Hlavní obsah

Do nové Guinnessovy knihy se dostala desítka Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítka Čechů získala své čestné místo v nové Guinnesově knize rekordů. Kromě spisovatele Karla Čapka, jenž vymyslel robota, a krásné Taťány Kuchařové, tvoří zbytek sportovci, kteří drží světové rekordy.

Článek

Všechno, co je nej... a všichni, kdož jsou nej..., přitahují zájem médií a následně čtenářů, diváků a posluchačů. "Guinnessova kniha světových rekordů patří po bibli k nejčtenějším knihám na světě a také k nejprodávanějším. Na rozdíl od bible je ale každý rok inovovaná, v Česku vyšla nákladem 16 000 kusů," dodala ředitelka nakladatelství Jarmila Holušová.

Češi se do světové knihy těžko prosazují, vydávají si proto od roku 2003 svoji Českou knihu rekordů. Pelhřimovská Agentura Dobrý den totiž za 17 let své činnosti zaznamenala do databanky odhadem přes 10 000 rekordů. Nejvíce rekordů na světě mají na svém kontě nejspíše Indové, míní prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Největší sbírka čtyřlístků

Guinnessova kniha rekordů je inspirací i pro řadu Čechů. Třeba Jaroslav Kosina má největší sbírku čtyřlístků v Česku, ale jakýsi Angličan jich má dvakrát tolik, a tak ho chce překonat. Také křest knihy v Pelhřimově byl ve znamení překonávání světových rekordů, obdobně jako v jiných částech světa. Zúčastnil se ho zakladatel silového žonglování Milan Roskopf a jediný český fotbalista zapsaný ve světové knize rekordů Jan Skorkovský.

Recept, jak se stát světovým rekordmanem, najdou zájemci hned v úvodu nového vydání. Guinnessova kniha rekordů vyšla poprvé v roce 1955 a v listopadu 1974 se stala nejprodávanější publikací všech dob.

Reklama

Výběr článků

Načítám