Hlavní obsah

Údajná kopie obrazu od Rembrandta vynesla 100 miliónů Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přibližně 2,5 milionu liber (asi 100 miliónů korun) vynesl při aukci v západní Anglii portrét, který byl dlouho považován za kopii obrazu nizozemského malíře Rembrandta van Rijna. Jeho odhadovaná cena činila jen 1000 liber (přibližně 39 000 korun).

Článek

"Vlastník měl veliké štěstí," řekl Philip Allwood z aukční síně Moore, Allen & Innocent. "Dnes ráno se mi podařilo jej telefonicky kontaktovat. Moc ho zajímá kdy, a jak ty peníze dostane," dodal.

Olej, který visel desetiletí v domácnosti v Gloucestershire, je signován H. J. Rembrandt. "Když jsem malbu poprvé viděl, řekl jsem si, že musí být pravá. Ale on (vlastník) prohlásil, že jeho otec ji nechal přezkoumat, a šlo jen o kopii," dodal Allwood. "Takže jsem ji měl několik týdnů v kanceláři a byl jsem stále více přesvědčen, že je pravá. Poslal jsem tedy fotografie s popisem do amsterodamského muzea Rijksmuseum. A oni také odpověděli, že podle nich je to kopie," dodal.

Váhavě tedy Allwood nabídl olej do páteční aukce za cenu mezi 1000 a 1500 librami. Dal ji ovšem na obálku aukčního katalogu a kopie pro jistotu rozeslal hlavním dražitelům. V den aukce zaplavily aukční síň davy zájemců a další přihazovali telefonicky.

Kdyby byl obraz uznán jako skutečný Rembrandt, mohlo by to pro jeho majitele znamenat skutečnou výhru. V lednu se totiž jiný obraz nizozemského umělce prodal v New Yorku za 25,8 miliónu dolarů (téměř půl miliardy korun), rekordní cena za jedno z jeho děl se blíží 29 miliónům dolarů (zhruba 570 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám