Hlavní obsah

Archeologové našli 2000 let starý pleťový krém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Patrně nejstarší kosmetický krém na světě se objevil, když britští archeologové veleopatrně otevřeli dózu, kterou nalezli na místě starořímského sídla v centru Londýna. Asi v pět centimetrů vysoké cínové nádobě byl krém, jen mírně použitý a dokonce i s otisky prstů uživatele nebo uživatelky.

Článek

Podle Liz Barhamové z Londýnského muzea byla nádobka skryta v kanalizaci nebo tam zapadla. Díky tomu je v "původním stavu". Podle Garyho Browna je nález naprosto nečekaný. Jde zřejmě o pleťový krém.

Něco takového se archeologům nedaří najít každý den. "Nevíme, zda je to naprosto unikátní, ale je to dost výjimečné," řekl podle dnešního britského tisku Brown. Podle Nansi Rosembergové jde o skutečnou raritu. Kov není skoro vůbec zkorodovaný.

Nález v londýnském Southwarku je součástí prací na archeologickém nalezišti, které vědci považují za velmi důležité. Jsou na něm dva chrámy o čtvercovém půdorysu. Význam zbytků další budovy není jasný, vědci zatím odhadují, že šlo o nějaké ubytovací zařízení. Na místě byly zatím nalezeny psací tabulky, kožené boty a různé nádoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám