Hlavní obsah

Sloni dle vědců poslouchají nohama

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Rčení pohybuješ se jako slon v porcelánu vzniklo z nevědomosti. Obří afričtí chobotnatci totiž možná působí těžkopádně, jejich chůze je ale přesná. Na ploskách chodidel mají navíc velmi citlivé senzory, které jsou schopny registrovat i velejemné vibrace. Detekce zvuků nohama je zřejmě přesnější než ta prostřednictvím obrovských uší.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Sloni vydávají mnoho typů zvuků a jsou schopni je rozeznávat.

Článek

Obří boltce slouží slonům také jako chladící zařízení. A k vnímání zvuku používají významně končetiny. Odborníci ze Stanford University Medical Centre v Kalifornii dokázali, že sloni na velké vzdálenosti mohou pomocí chodidel vnímat jemné vibrace vysílané jinými stády či příslušníky vlastního druhu.

Podle doktorky Caitlin O´Connellové-Rodwellové afričtí sloni skutečně vnímají chodidly velmi jemné vibrace. O příchodu nebezpečí i svých přátel vědí dávno dopředu.

O obřích chobotnatcích se již dlouhou dobu ví, že vytvářejí ve svém zvukovém orgánu tóny velmi nízkých frekvencí, s jejichž pomocí komunikují s ostatními příslušníky druhu na značné vzdálenosti. Jak se zdá, zvuky se ovšem nepřenášejí jen vzduchem, ale také zemí a jsou zachycovány ploskami citlivých chodidel.

Tým doktorky O´Connellové-Rodwellové sledoval chování slonů v Keni a Namibii. Tam se jim podařilo prokázat, že na velké vzdálenosti spolu sloni skutečně umějí komunikovat velmi jasně. Když se přiblížili k jednomu stádu lvi, sloni vyslali signál vzdálenému stádu, které okamžitě zareagovalo a připravilo se na útok a ochranu mláďat. Když však podobný hluk a zvuky vyluzovali sloni při hře, vzdálené stádo zůstalo v poklidu a rovněž se začalo věnovat hravému chování.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytrý slon vybírá v Indii mýtné

Řidiči v jedné oblasti východní Indie si stěžují na neobvyklého vyběrače poplatků. Je jím slon, který blokuje provoz a nenechá auto projet, dokud nedostane...

Výběr článků

Načítám