Hlavní obsah

Němečtí pošťáci se v kurzu učí, jak na agresivní psy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NĚMECKO

Pro pošťáky, kteří musejí každý den roznést stovky dopisních obálek, může být setkání s agresivním psem za plotem velký problém. V Německu se proto listonoši učí, jak se vyvarovat psích útoků. A jsou v tom úspěšní.

Článek

Zatímco v roce 2003 psi pokousali kolem 2000 listonošů, loni se počet atakovaných snížil na 610. Německá pošta tento výsledek připisuje přípravě svých zaměstnanců na takové situace.

"Naši pošťáci se cvičí více než dříve," říká mluvčí firmy Friedrich Buttgereit. Nové zaměstnance čeká kurz, jak se chovat, když se za plotem stavení rozštěká pes. "Důležité je působit klidně a suverénně," dodává jedna ze "cvičitelek" listonošů.

Každý dostane i příručku, jak rozpoznat agresivitu domácích miláčků. Když se psovi například ježí chlupy na šíji, je lepší se nepřibližovat. Když naopak vrtí ocasem, neměl by ublížit.

Trénink má i ekonomické opodstatnění. Loni totiž lidé roznášející poštu dohromady strávili na nemocenské kvůli psímu kousnutí 6210 dnů.

Německá pošta zaměstnává kolem 80 000 listonošů.

Firma vede zároveň kartotéku domácností, které obývají podezřelí psi. Pokud je to nutné, obrací se na majitele, aby své miláčky aspoň v době doručování pošty přivázali. Jinak si vyhrazuje právo zásilky nedoručovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám