Hlavní obsah

Mládě gorily Kamby se narodilo mrtvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pětatřicetiletá gorilí samice Kamba začala ve středu ráno v pražské zoo rodit. Protože ale bylo mládě během porodu od určité doby bez přísunu kyslíku, je malá gorilka mrtvá. Veterináři poté gorilí samici uspali a mládě z jejího těla odebrali.

Článek

První příznaky porodu se u Kamby objevily přibližně ve dvě hodiny ráno. V 7:30 byly patrné v rodidlech samice pánevní končetiny mláděte. Do této doby probíhal porod v pořádku a Kamba pravidelně a intenzivně vytlačovala mládě ven. V 8:15 vytlačila i pupeční šňůru, kterou vzápětí přetrhla. "Od tohoto okamžiku bylo mládě uvnitř Kamby bez přísunu kyslíku, a je tedy mrtvé," uvedl ředitel zoo Petr Fejk.

"Kambě se ani po deseti hodinách nepodařilo plod porodit a k její záchraně tak bude nutný zákrok ošetřovatelů. Teď musejí samici oddělit od ostatních goril a uspat," řekl v poledne Novinkám mluvčí zoo Vít Kahle.

Gorila Kamba měla během porodu velké bolesti. Foto: Český rozhlas

Odborný tým zoo byl složen vedle pracovníků zoo i z humánního gynekologa, neonatologa a anesteziologa. Kambu uspali v pavilonu goril a převezli do veterinární ordinace v horní části zoo. Lékaři nakonec mládě vyndali z těla bez chirurgického zákroku. Gorila se odpoledne probrala z narkózy a chovatelé ji vrátili do výběhu.

Porod bylo možné sledovat na webu v projektu Českého rozhlasu Odhalení, který život goril monitoruje. Od 1. ledna do 10. dubna navštívilo web Odhalení přes čtvrt miliónu lidí.

Kamba se narodila v Africe

Kamba je nejstarší členkou pražské gorilí rodiny. Patří k posledním gorilám v evropských zoo, které přišly na svět ve volné přírodě. Narodila se v roce 1972 v Africe, nejspíš v kamerunských pralesích. Jako dvouleté mládě ji odchytili obchodníci se zvířaty. Většinu života prožila v zoo ve východoněmeckém Lipsku.

Březí se Kamba poprvé stala až ve 35 letech, a to díky samci Richardovi, který do Prahy přicestoval na podzim roku 2003. V současnosti patnáctiletý rodák z Frankfurtu nad Mohanem je i otcem první gorily v Česku, nyní dvouleté Moji. Další přírůstek čeká gorilí tlupu v květnu, kdy má své druhé mládě přivést na svět matka Moji Kijivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám