Hlavní obsah

Desatero nejlepších aprílů historie

– NEW YORK

Aprílové vtípky v tisku a televizi mají úctyhodnou tradici. Ať už se jedná o příběh špaget rostoucích na stromech nebo hamburgery pro leváky, je opravdu neuvěřitelné, kolik lidí se pravidelně dá nachytat. V San Diegu dokonce existuje Aprílové muzeum a zde je deset kachen, které odborníci na slovo vzatí považují za ty nejpovedenější.

Článek

V roce 1957 se diváci televizního pořadu BBC dozvěděli, že díky mírné zimě a úspěšnému boji s broukem nosatcem špagetovým se švýcarští farmáři těší z neobyčejné úrody špaget. Záběry Švýcarů tahajících ze stromů špagety pak vedly k záplavě telefonátů o diváků, kteří chtěli vědět, jak si mohou vypěstovat špagety na vlastní zahrádce.  

V roce 1985 časopis Sports Illustrated uveřejnil příběh o začínajícím baseballovém nadhazovači, který prý nadhazuje rychlostí 270 km/h a čeká ho díky tomu přestup k New York Mets. Nadhazovač jménem Finch prý své schopnosti získal tréninkem v tibetském klášteře.

"Barevná televize"

V roce 1962 existovala ve Švédsku jen jedna televizní stanice, a ta vysílala černobíle. Na apríla se ve zprávách představil technický šéf stanice a řekl, že díky nové technologii si mohou diváci své televize "zbarevnit", pokud přes obrazovku přetáhnou barevnou punčochu.

V roce 1996 americký řetězec obchodů s rychlým občerstvením Taco Bell ohlásil, že zakoupil od federální vlády známý philadelphský Liberty Bell neboli Zvon svobody, symbol americké nezávislosti, a že jej přejmenuje na Taco Liberty Bell. Pobouření občané zahrnuli společnost rozhořčenými telefonáty a tehdejší mluvčí Bílého domu nasadil všemu korunu, když na dotaz tisku událost potvrdil a prohlásil, že vláda také prodala washingtonský Lincoln Memorial (Lincolnův památník). Ten se prý bude nadále jmenovat Ford Lincoln Mercury Memorial podle zakladatele známé automobilky, která jej zakoupila. Tento dvojitý apríl zřejmě většina Američanů nezapomene.

V roce 1977 britský list The Guardian uveřejnil sedmistránkovou přílohu k výročí deseti let nezávislosti San Seriffe, malé republiky v Indickém oceánu sestávající z několika ostrovů ve tvaru středníků. Série článků zasvěceně líčila kulturu a zeměpis svou hlavních ostrovů jménem Upper Caisse (Velké písmeno) a Lower Caisse (Malé písmeno).

V roce 1992 americké Národní veřejné rádio oznámilo, že Richard Nixon bude znovu kandidovat na prezidenta. Jeho nový volební slogan měl znít: "Nic špatného jsem neudělal a znovu to neudělám." Dokonce odvysílali zvukový záznam Nixonova prohlášení. Až poté, kdy stanici zaplavily pobouřené telefonáty občanů, stanice přiznala, že kandidaturu ohlásil ve skutečnosti herec Rich Little, který Nixona mistrně napodobil.

"Levoruké burgery"

V roce 1998 ohlásil Burger King, že začne vyrábět burger "Left-Handed Whopper" upravený zvlášť pro 32 miliónů amerických leváků. Reklama na tento burger tvrdila, že ingredience jsou stejné jako u obvyklého burgeru, ale posunuté o 180 stupňů. Tisíce Američanů se pak snažily koupit si burger pro leváky a praváci naopak při objednávce žádali výslovně hamburger "pravostranný".

V roce 1995 oznámil list Discover Magazine, že uznávaný biolog Aprile Pazzo (italský výraz pro aprílový žert) objevil v Antarktidě nový živočišný druh: horkohlavého nahého ledoborce. Tito tvorové prý měli na hlavách kostnaté desky, které se zahřívaly na vysokou teplotu a umožňovaly zvířatům rychle se probourávat ledem. Tato technika prý byla zvlášť úspěšná při lovu tučňáků.

V roce 1976 ohlásil známý britský astronom Partick Moore, že v 9:47 hodin ráno dojde k neobvyklému astronomickému jevu. Pluto přejde za Jupiterem, a to způsobí dočasný pokles zemské přitažlivosti. Moore posluchačům oznámil, že pokud přesně v okamžiku konjunkce Pluta a Jupitera poskočí do vzduchu, budou mít pocit, jako by plavali. Stovky lidí zavolaly a tvrdily, že onen pocit zažili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám