Hlavní obsah

Ztráty a nálezy skladovaly rok urnu s popelem nebožtíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Člověk může ztratit či zapomenout úplně cokoliv. Své o tom ví pracovníci odboru obvodu Moravská Ostrava, kteří mají na starosti ztráty a nálezy. Peněženky a klíče jsou pro ně denní rutinou. Hlídali už i zubní protézu a krabici plnou erotických pomůcek. V šoku ale byli, když jim nálezce před časem přinesl urnu i s popelem nebožtíka.

Článek

"Nedokážu si vysvětlit, jak někdo ztratí nebo zapomene takovou věc," řekl pracovník, který má ztráty a nálezy na starosti. Dodal, že urnu podle zákona měli rok uloženou ve skladu. "Během té doby se ale nikdo neozval. Nikomu nechyběla. Nakonec ostatky jedna ostravská pohřební služba důstojně uložila na hřbitově," popsal osud urny.

Dodal, že v poslední době jim nejvíce práce přidělávají bezdomovci, kteří se živí sběrem šrotu. Jejich vinou se skladiště plní harampádím a vypadá to v něm jako na skládce. "Vždy někde něco seberou a na cestě potkají policejní hlídku. Vozík opustí, utečou a policisté pak šrot přivezou k nám. Jako nález ho musíme půl roku mít uložený," vysvětlil. Ve skladu tak chodí například kolem stavebních koleček, na kterých bezdomovec vezl do sběrny železná dvířka.

Vedle nich jsou ve skladišti stovky svazků klíčů, peněženky, francouzské hole, kočárky, jízdní kola a motorky. To vše se dá najít na ulici, ve vlaku či v restauraci. Lidé jsou podle pracovníků oddělení schopni zapomenout úplně všechno. Od dokladů až po vlastní děti. "Hodně věcí nám nosí policisté. Konkrétní nálezci se často obracejí přímo na ně. Peněženky jsou ale většinou už bez peněz," řekl.

Najdou se ale i výjimky. Například v roce 2004 v Ostravě student z Prahy ztratil peněženku. Poctivý nálezce ji odevzdal policii i s částkou 33 eur (přibližně 1 000 korun). I dříve ale policisté narazili na velmi poctivé nálezce. V jednom případě někdo vhodil do policejní schránky důvěry peněženku i s částkou 4 500 korun. Jindy zase dostal majitel zpět 658 korun. Ve schránce našli i zlaté náušnice, přívěsky a dámské hodinky.

Reklama

Výběr článků

Načítám