Hlavní obsah

Indiáni si koupí síť Hard Rock Café

Právo, BBC, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní svět ohromila zpráva o prodeji světoznámé sítě restaurací Hard Rock Café. Mimořádné na tom je, že od britské společnosti Rank Group ji koupí indiánský kmen Seminolů z Floridy - mimochodem jediný, který nikdy neuzavřel mírovou smlouvu s vládou USA.

Článek

Oznámila to BBC i s impozantní cenou za transakci - 965 miliónů dolarů (20,3 mld. Kč). Síť Hard Rock Café zahrnuje 132 restaurací ve 45 zemích a loni vynesla v přepočtu 1,5 miliardy korun před zdaněním.

Koupě tak katapultuje kmen Seminolů, jenž není v současnosti vůbec chudý, do světové arény turistického byznysu, jenž je pro něj hlavním zdrojem příjmů. Už nyní provozují dva velké hotely s obchodní značkou Hard Rock Café. Dále jim patří kasina ve dvou jejich rezervacích na Floridě a má kmen aktiva v pozemcích v Oklahomě a na Floridě, v pěstování a prodeji tabáku a v turistice.

Do 70. let minulého století žili Seminolové z chovu dobytka, pěstování citrusových plodů a z federálních půjček. Kmen patřil k dalším na jihovýchodě USA, které se staly obětí vysídlovací politiky prezidenta Andrewa Jacksona na základě zákona z roku 1830. Podle něj měli být Indiáni dobrovolně přesunuti na západ od řeky Mississippi, avšak ve skutečnosti je k tomu donutila armáda.

Pár stovek Seminolů, kteří přežili a obývali oblasti nynější Georgie, našli ve 40. letech 19. století útočiště ve floridských mokřinách Everglades.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám