Hlavní obsah

Newyorčané spěchají, protože hledají záchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Proč každý na ulici v New Yorku tolik pospíchá? Někdy možná proto, že zoufale hledá záchod, říkají sami o sobě s nadsázkou Newyorčané. Město plné obchodů, divadel, restaurací, hudebních klubů až po salony na úpravu nehtů je známé naprostým nedostatkem veřejných toalet.

Článek

"Jen pro naše hosty" hlásají nápisy na WC nebo někdy už na vstupních dveřích do většiny restaurací, které bývají první po ruce, když člověk opravdu potřebuje. Newyorčané mají mapu míst, odkud je v těžkou hodinku nikdo nevyhodí, v hlavě: obchodní domy, veřejné knihovny, knihkupectví, kavárny Starbucks či některé hotely. Kdo ale takovou zkušenost nemá, může prožít ve městě krušné chvíle.

Televizní komik Jon Stewart v jedné ze svých show poněkud cynicky poznamenal, že newyorský zákaz kouření byl užitečný, protože cigaretový dým zakrýval zápach moči po městě. Newyorčané se ale příliš nesmějí, sami mají zkušenost, že zejména některé stanice metra po ránu připomínají spíš nevábné latrýny.

Na lepší časy se ovšem v dohlednu neblýská, a to i přesto, že radnice osmimilionového New Yorku před více než rokem schválila kontrakt na vybavení města vůbec prvními dvaceti kiosky, jejichž použití na 15 minut bude stát 25 centů (asi 5,50 koruny). K dispozici mají být od příštího jara.

Novináři v té souvislosti upozorňují, že zatímco více než 600 měst na světě používá automatické pouliční toalety - například v Singapuru je jich 750, v Londýně 680 či v Aténách na 500 - New York je stále "ve stádiu plánování". Veřejné záchodky na ulicích jsou v New Yorku naprostou výjimkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám