Hlavní obsah

Zaměstnanci Boeingu odhlasovali stávku

– SEATTLE

Zaměstnanci amerického strojírenského koncernu Boeing většinou hlasů podpořili plánovanou stávku, která má firmu přimět ke zlepšení návrhu nové kolektivní smlouvy. Začátek stávky byl však posunut o dva dny, během nichž se odbory ještě pokusí s firmou dohodnout. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Ohrozí stávka zaměstnanců firmy Boeing výrobu letadel?

Článek

Původně měla stávka začít ve čtvrtek v 00:01 místního času (09:01 SELČ). Pokud ale ani další dva dny nepřinesou průlom v jednání, bude se v Boeingu za poslední tři roky stávkovat už podruhé.

Platnost dosavadní kolektivní smlouvy, podle které se stanovuje plat asi 27 000 zaměstnancům Boeingu, skončila ve středu. O prodloužení platnosti smlouvy o 48 hodin požádala guvernérka státu Washington Chris Gregoireová a federální vyjednávač.

Šéf odborové buňky Dictrict Lodge 751 Tom Wroblewski a hlavní vyjednávač mechaniků Mark Blondin ale řekli, že pokud Boeing nepředloží do 48 hodin přijatelný návrh nové smlouvy, stávka skutečně začne.

V dalším hlasování 80 procent členské základny odmítlo třetí a poslední návrh nové tříleté smlouvy, který předložil Boeing. Návrh počítá s tím, že by zaměstnancům v každém roce vzrostl plat v průměru o 11 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám