Hlavní obsah

Zájem o stáže ve firmách rapidně stoupá

Novinky, kil

Nedostatečná praxe bývá mnohdy jedním z důvodů, proč mladí lidé končí po škole na úřadech práce. Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí usiluje o zlepšení situace a je přednostně určen skupinám, které jsou na trhu práce znevýhodněny, ať už se jedná o absolventy škol, osoby vracející se na trh práce (například na rodičovské dovolené), či o zájemce o další vzdělávání.

Foto: archiv Fond dalšího vzdělávání

Stáž v oboru stavební technik se neshání snadno.

Článek

„Zájem ze strany uchazečů o stáž je opravdu velký. Jen během posledního měsíce nastoupilo na stáž 874 stážistů a každý týden se registrují stovky dalších zájemců, a to i ze strany poskytovatelů stáží. To jen potvrzuje potřebnost takového typu vzdělávání,“ uvedl Jan Vitula, ředitel Fondu dalšího vzdělávání, příspěvkové organizace ministerstva práce a sociálních věcí.

Nejvíce stáží je v Praze a na Moravě

Nejvíce z aktuálních 2500 probíhajících stáží se realizuje v Jihomoravském kraji a v Praze, třetí místo patří Moravskoslezskému kraji. Zájemci si momentálně mohou vybírat z nabídky více než 100 pozic (tzv. šablon stáží) a největší zájem v současnosti projevují o obor ekonomika.

V nabídce profesí je i mnoho dalších oborů, např. elektrotechnika; pohostinství, gastronomie, cestovní ruch; sociální služby; zdravotnictví; strojírenství; stavebnictví aj.

Ukončeno už přes sedm set stáží

Celkově bylo ukončeno téměř 750 stáží, přičemž v řadě případů byla následně stážistům nabídnuta pracovní pozice.

„Více než dva roky jsem nezaměstnaná. Je obtížné uplatnit se v oboru, zvláště pak v našem regionu, kde není práce nazbyt. Proto jsem se rozhodla dále se vzdělávat a využila jsem nabídky projektu Stáže ve firmách. Od začátku června jsem nastoupila na stáž na pozici stavební technik a doufám, že získaná praxe mi otevře další dveře na trhu práce,“ říká Vítězslava Šedá z Ostravy.

Oboustranná výhodnost projektu

Účast na projektu je přínosná také pro firmy. Ty mají jedinečnou možnost využít potenciál stážisty a také si případně „vychovat a ověřit“ budoucího zaměstnance. Stejně tak je zde výhoda i pro stážisty – na stáži mohou získat praktické zkušenosti z reálného prostředí, dále se vzdělávat a zlepšovat si tak pozici na trhu práce.

Jak se zapojit

Nezávazná registrace do projektu je možná na www.stazevefirmach.cz, kde je k dispozici mimo jiné katalog nabízených stáží. Dále lze v pracovní dny využít také bezplatnou informační linku 800 77 99 77.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám