Hlavní obsah

Zahraniční stáž zaznamenaná v Europassu vám u pohovoru pomůže

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste někdy absolvovali pracovní nebo studijní stáž v zahraničí, můžete si tuto zkušenost zaznamenat do jednoho z dokumentů Europassu – dokladu o mobilitě. Spolu se životopisem vám doklad o mobilitě může pomoci při hledání práce nebo při dalším studiu.

Foto: Profimedia.cz

Doklad o mobilitě poskytuje podrobné informace o zahraniční zkušenosti absolventa.

Článek

„Jak vyplývá z dotazníkového šetření provedeného na podzim 2012 v rámci projektu ECVET-experts mezi 181 zaměstnavateli v ČR, více než polovina ze 70 respondentů uvedla, že při výběru nových zaměstnanců zohledňují, zda uchazeč absolvoval pracovní nebo studijní stáž u nás či v zahraničí,“ tvrdí Michala Čičváková z Národního ústavu pro vzdělávání.

Stáž zaměstnavatelům přiblíží právě doklad o mobilitě, který poskytuje podrobné informace o zahraniční zkušenosti absolventa. Kromě délky, termínu a místa konání stáže z něj lze například zjistit, jaké kurzy uchazeč absolvoval a jaké ohodnocení za ně získal nebo jaké schopnosti a dovednosti si v průběhu studijního pobytu nebo pracovní stáže osvojil. To je výhodou zejména pro absolventy, kteří nemají žádnou praxi.

O dokument je zájem

Od vzniku Europassu v roce 2005 využilo dokument Europass-mobilita v Evropě téměř 400 tisíc lidí. V ČR se ročně vydá v průměru 2 500 těchto dokumentů a nejčastěji je vydáván v souvislosti s programem Leonardo da Vinci, v rámci něhož probíhají odborné stáže, na kterých žáci tráví část své odborné přípravy v zahraničí na školním pracovišti nebo u zaměstnavatele.

Následuje program Comenius, v rámci kterého se Europass-mobilita vydává především učitelům vyjíždějícím do zahraničí za účelem dalšího vzdělávání. Nejvíce držitelů Europass-mobility absolvovalo svou stáž v Německu, kam letos vyjela více než čtvrtina držitelů dokumentu k mobilitě. Následuje Spojené království, Slovensko a Itálie.

Účastníci stáží se shodují na tom, že zahraniční zkušenost je přínosná pro jejich život, jak profesní, tak osobní. Nejenže si zlepší své jazykové schopnosti a například prohloubí své odborné dovednosti, ale celkově se osamostatní, poznají jinou zemi, lidi a odlišný styl práce a to je lépe vybaví pro jejich další život a především zlepší jejich postavení na trhu práce.

Stáž si vyplňte i do životopisu

Studijní nebo pracovní stáž si zaznamenejte také do svého životopisu. V Europass-životopisu je vhodné vyplnit studijní stáž do části životopisu nazvané Vzdělání, odborná příprava a školení, pracovní stáž do Vašich pracovních zkušeností.

Výhodou Europass-životopisu je to, že je přehledný, v celé Evropě jednotný a pokrývá všechny údaje, které zaměstnavatele zajímají.

Jak lze dokumenty Europassu získat?

Životopis si vyplňuje každý sám. Jednotný evropský formát životopisu je možné vyplnit buď on-line na http://www.europass.cz/zivotopis, nebo si formulář stáhnete tamtéž a poté vyplníte.

Dokument Europass-mobilita vyplňuje vysílající organizace (tedy např. škola, zaměstnavatel nebo nevládní organizace či agentura) a hostitelská organizace (škola, firma, nevládní organizace) a je možné jej vydávat v jakémkoli jazyce zemí EU, a to dokonce i zpětně.

Postup při vydávání dokumentu Europass-mobilita spolu s vyplněnými příklady najdete na www.europass.cz/mobilita.

Reklama

Výběr článků

Načítám