Hlavní obsah

Žádnou jinou ekonomiku EU neovlivňují živnostníci tak jako v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ze statistiky Eurostatu vyplynulo, že v žádné jiné zemi EU nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

U živnostníků našla práci více než třetina všech zaměstnanců v České republice.

Článek

Počet OSVČ v Česku za letošní první čtvrtletí mírně stoupl na 919 000. "Tento výsledek je zřejmě důsledkem stabilizace podnikatelského prostředí," komentoval údaje o počtu podnikatelů prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Vláda však podle něj v rámci reformních opatření vyslala některé pozitivní signály, jako je zrušení minimální daně, nezavedení registračních pokladen, zjednodušení zdanění fyzických osob a některé další úpravy, které směřují k snižování administrativy.

Počet podnikatelů v Česku se letos téměř nemění. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo v prvním čtvrtletí o 1 000 na 919 000 osob. Loni jejich počet po několika letech poklesu stoupl. Vyplývá to z údajů, které poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Počet podnikatelů, kteří jsou povinni platit zálohy na důchodové pojištění, klesl na 711 000. Koncem prosince 2007 jich bylo 716 000, v roce 2004 pak 750 000. Počet podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění, se snížil na 206 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám