Hlavní obsah

Vláda už stihla vyměnit většinu vedení státní správy

Novinky, kil

Současná vláda stihla za jeden rok obměnit většinu vedoucích postů ve státní správě. Pomyslné první místo drží ministr financí Andrej Babiš, který vyměnil až na jednoho všechny své náměstky a z 97 % také obměnil vedení všech odborů a sekcí ministerstva. Vyplývá to z údajů zveřejněných nezávislým serverem České souvislosti.

Foto: Profimedia.cz

Vládní koalice fakticky proměnila státní správu podle svých přání.

Článek

Druhým personálně nejdramatičtějším úřadem bylo Ministerstvo pro místní rozvoj, kde dvě jeho ministryně zvládly za rok provést změny v rozsahu 87 % u odborů a sekcí. Absolutního rekordu pak dosáhly ve změnách náměstků, kde se za poslední rok na čtyřech místech vystřídalo 8 osob, což odpovídá změně 200 %. Na třetím místě je ministerstvo zemědělství a Marián Jurečka, který obměnil více než 76 % ředitelů odborů a sekcí.

Noví jsou prakticky všichni náměstci

Server České souvislosti požádal pro svůj průzkum všechna ministerstva o informace podle zákona 106/1999 Sb. a získané údaje ukázaly, že vláda B. Sobotky v prvním roce vyměnila prakticky všechny náměstky a provedla změny v rozsahu 60 % u pozic ředitelů odborů a sekcí. Je nutné zdůraznit, že výsledky se dramaticky liší u jednotlivých ministerstev.

Zčásti za to může služební zákon

„Zásadní personální obměna vedení české státní správy v sobě sloučila jak tradiční povolební „čistky“, tak i přípravu nového služebního zákona,“ říká zakladatel projektu České souvislosti Antonín Berdych a dodává: „jeho urychlené přijetí si vynutily spíše vnější okolnosti, nicméně vládní koalice této příležitosti bezezbytku využila a fakticky proměnila státní správu podle svých přání.“

Nejradikálnější byli lidovečtí ministři

Při porovnání změn podle jednotlivých koaličních stran učinili nejzásadnější personální kroky ministři za KDU-ČSL, kteří obměnili zhruba 71 % vedoucích pozic svých úřadů. Na druhém místě je ANO, které změnilo zhruba 64 % ředitelů, třetí je hlavní vládní strana – ČSSD (46,2 % změn). Ve střídání náměstků bylo nejaktivnější hnutí ANO: na všech 29 místech se za pouhý rok vyměnilo 35 osob, což naznačuje personální potíže Babišova hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám