Hlavní obsah

V růst platů Češi moc nevěří

Právo, kil

Finanční situace mého zaměstnavatele se zlepší, zvýšení platu ale nečekám. Tak by se ve stručnosti daly shrnout výsledky nejnovějšího průzkumu společnosti Randstad Workmonitor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do loňského roku vstupovali Češi s optimismem a ani letos tomu nebylo jinak. Ve zlepšení ekonomické situace v zemi věří 53 procent zaměstnanců, což je stejné množství jako loni. Oproti minulému roku ale ubylo škarohlídů. Na sklonku roku 2015 se zhoršení situace v ČR obávalo 45 procent, na konci loňského roku už to bylo jen 40 procent dotázaných.

Zvýšení mzdy očekává jen 35 procent zaměstnanců

„Náladu ve společnosti vždy ovlivňuje situace na pracovním trhu. Chybí-li práce, lidé hledí do budoucnosti s obavami. Z tohoto hlediska si ČR, na rozdíl od mnoha jiných evropských zemí, stojí dobře. V zemi je nízká nezaměstnanost, kdo chce a může, nějaké uplatnění si najde. Možnosti existují a to určitě pozitivně ovlivňuje smýšlení lidí,” říká Hana Púllová, ředitelka personální společnosti Randstad.

Z vyjádření zaměstnanců ale zároveň vyplývá, že příliš neočekávají, že by se pozitivní hospodářský vývoj automaticky promítl do jejich finančního ohodnocení. Zvýšení mzdy totiž očekává pouze 35 procent pracujících. U bonusů jsou očekávání větší, s přilepšením v podobě jednorázové odměny počítá 48 procent Čechů.

Udržení stávajících lidí

Jakákoli neochota navyšovat mzdy se přitom podle Púllové nebude příliš vyplácet, firmám bude dál hrozit, že by v důsledku „zdrženlivosti“ mohly přijít o to nejcennější – své zaměstnance. Nejčastějším důvodem odchodu od zaměstnavatele, který uváděli dotazovaní v uvedeném průzkumu, bylo totiž právě získání lepších podmínek jinde.

„Kvalitní lidi si firmy musí hýčkat. Velkým tématem letošního roku bude udržení stávajících zaměstnanců, do kterých již firma investovala. Náklady na hledání a zaučování nového člověka, ztracený čas a s ním spojené ušlé zisky, to vše zpravidla stojí mnohem víc, “ připomíná.

Ne vždy je ale udržení talentů ve firmě pouze otázkou zvyšování platů, velmi často záleží i na pracovních podmínkách, firemní kultuře a celkové atmosféře ve firmě. Značka zaměstnavatele a jeho pověst hrají v rozhodování kandidátů stejně důležitou roli jako finance.

Reklama

Související články

Práci měníme hlavně kvůli šéfům a platu

Po určitou dobu člověk snese v práci mnoho – neschopné vedení, nadměrné vytížení, špatnou atmosféru a další překážky. Pak ale přijde den, kdy jistota v podobě...

Výběr článků

Načítám