Hlavní obsah

V prvním červencovém týdnu si bere volno polovina Čechů

Novinky, kil

Červencové „supervolno“ vylidní až polovinu firem, úřadů a institucí v Čechách i na Moravě. Bezmála 50 % zaměstnanců totiž Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.) a Den upálení mistra Jana Husa (6. 7.) spojí s dalším jedním či více dny řádné dovolené.

Foto: Profimedia.cz

Češi plánují na červencové svátky rodinné výlety.

Článek

Vyplývá to z exkluzivního reprezentativního průzkumu společnosti Wincott People, která přiděluje pracovníky do firem hlavně v automobilovém průmyslu a ve strojírenství po celé republice.

Rodinné výlety i práce na chalupě

Češi plánují na červencové svátky rodinné výlety (30 %), spojí je s řádnou letní dovolenou (16 %), případně volno využijí pro vylepšení bydlení, resp. pro práci doma, na chatě, chalupě nebo na zahrádce (20 %). Průzkum Wincott People však také potvrzuje, že polovina zaměstnanců nemůže čerpat volno podle toho, jak chce, a téměř pětina Čechů musí přizpůsobit dovolenou tzv. celozávodní dovolené. Navíc 25 % pracovníků si nemůže vzít vcelku dva týdny volna, ačkoliv toto právo garantuje zákon.

Se třinácti svátky jsme v průměru EU

Zatímco většina zaměstnanců se na státní svátky těší, zaměstnavatelé je vidí spíše jako dny, kdy pracovníci nevytvářejí žádnou hodnotu, nebo pokud pracují, je jejich výkon dražší o zákonné příplatky. Se třinácti civilními a náboženskými svátky se v EU řadíme k průměru – více svátků má např. Německo a Slovensko (16 volných dní), naopak nejméně slaví Nizozemci (devět svátků). Za námi jsou překvapivě i silně katoličtí Poláci s pouhými deseti převážně církevními svátky.

Dovolenou určuje zaměstnavatel

Téměř polovina všech zaměstnanců má problém si vzít volno v čase, kdy ho potřebují. Při plánování dovolené se musí 49,1 % z nás přizpůsobit potřebám svých zaměstnavatelů. Část dovolené tak mohou Češi čerpat buď po dohodě, nebo přímo v termínu určeném zaměstnavatelem. Ve větší míře se to týká mužů než žen a spíše obyvatel větších měst. Průzkum Wincott People také dokazuje, že téměř 25 % pracovníků má problém si v práci vzít naráz dva týdny dovolené, ačkoliv toto právo ukotvuje zákoník práce.

Letní odstávky a závodní dovolené

Více než pětině pracovníků určuje zaměstnavatel tzv. celozávodní volno. V 15 % dokonce v pravidelných termínech. „Letní odstávky provozu spojené se závodní dovolenou jsou typické hlavně pro automobilový průmysl. Ty letošní se překryjí s červencovými svátky a připadnou na 4. 7. 2016–17. 7. 2016,“ říká Adrian Suchánek, personální ředitel agentury Wincott People.

Zaskočí brigádníci

„U strojírenských podniků záleží na tom, zda má klient zakázku, na které se musí pracovat. V takovém případě se se zaměstnanci snažíme buď dohodnout na dovolené v jiném termínu, nebo zakázku částečně pokrýváme přesčasy, kdy např. dva lidé mají dovolenou, další dělají přesčasy a pak se vymění. Tam, kde nejsou potřeba kvalifikované síly, je možné pracovníky na dovolené nahradit i brigádníky, což některé podniky právě v létě využívají,“ doplňuje Adrian Suchánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám