Hlavní obsah

V Česku roste poptávka po německých pracovnících

– BERLÍN

Stále více Němců přichází za prací do Česka. Podle bavorského deníku Plattlinger Zeitung se německé odborné síly uplatňují v České republice, kde začíná být v regionech s velmi nízkou nezaměstnaností těchto lidí nedostatek. Firmy proto mnohdy nepohrdnou ani dražšími pracovníky z Německa. Časem by prý zaměstnávání Němců v české kotlině nemělo být ničím neobvyklým.

Článek

"Stále častěji dostáváme dotazy z Česka, zda nemáme odborné síly pro nějakou českou firmu," říká Sabine Gruberová z personální agentury Stephani & Litzel s pobočkami ve Weidenu a Řeznu. Po německých pracovnících se shánějí hlavně české firmy pěstující kontakty s Německem a české pobočky německých společností.

Weidenská agentura prý nyní registruje několik tisícovek německých odborníků, kteří každé ráno nebo jednou týdně dojíždějí za prací do Čech. "A stále jich přibývá," tvrdí Gruberová.

Němci si v ČR drží stejnou mzdu, jako v Německu

Plattlinger Zeitung podotýká, že českému pracovnímu trhu se daří "oslnivě" dobře. V Praze, Plzni nebo Českých Budějovicích se "českým politikům splnil sen". Je tu plná zaměstnanost s mírami nezaměstnanosti od jednoho do tří procent. Pro mnohé podniky to však znamená problém. V prořídlých řadách uchazečů o práci těžko hledají kvalifikované odborné síly, a tak mnohdy nepohrnou ani dražšími pracovníky z Německa.

Iniciativní bavorské agentury na zprostředkování využívají příležitosti a stále častěji posílají německé odborné pracovníky a manažery do Česka. Placeni jsou tu tito "přeshraniční pracovníci 21. století" stejně jako v Německu, přičemž zůstávají pojištěni u německých zdravotních pojišťoven a nárokované sociální výhody se řídí německým právem. To jsou silné argumenty, které do Česka německé zaměstnance lákají.

Němci u nás pracují bez omezení, naopak to neplatí

Gruberová si je jistá, že za pár let nebudou němečtí "pendleři" dojíždějící za prací do Čech žádnou zvláštností. Problém to není ani z právního hlediska. Od vstupu České republiky do Evropské unie se mohou Němci ucházet o práci v sousední zemi podle libosti.

Pohyb zaměstnanců v opačném směru se takovou volností nevyznačuje. Německo patří mezi posledních pět zemí uplatňujících vůči většině uchazečů o práci z takzvaných nových zemí EU byrokratická omezení. Ta padnou nejdřív příští rok, nejpozději však v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám