Hlavní obsah

V Břeclavi je prioritou zaměstnání, postavené na vzdělání

Kariéra, gitA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková se zúčastnila jednání lokálního partnerství Agentury pro sociální začleňování v Břeclavi. Program Agentury zahrnuje přípravu speciálních projektů pro občany ohrožené sociálním vyloučením, například na míru šité rekvalifikace pro vybrané motivované jedince či rodiny, děti, ale také dospělé, s cílem dostat konkrétního člověka do práce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Nezaměstnanost břevlavských romů přesahuje 69 procent. Celých 78 procent z nich má pouze základní vzdělání. (ilustrační foto)

Článek

Prioritami integrační politiky v Břeclavi jsou oblast zaměstnávání, zkvalitnění přístupu k sociálním službám a jako číslo jedna pak vzdělávání. Zdejší lokální partnerství Agentury vzniklo v červnu letošního roku a sdružuje mimo zástupců města Úřad práce, oblastní Charitu Břeclav, Apoštolskou církev, městskou policii. Neziskový sektor zastřešuje IQ Roma servis, o. s.

Lokální partnerství vychází z hloubkového průzkumu GAC, který proběhl v terénu, přímo v romské komunitě v první polovině roku. Vyplynulo z něj, že míra nezaměstnanosti břeclavských Romů se loni v prosinci pohybovala kolem devětašedesáti procent. A že naprostá většina Romů v Břeclavi, celkem sedmaosmdesát procent, dosáhla nejvýše základního vzdělání.

Vzdělání jako vstupenka na trh práce

V Břeclavi proto kladou důraz na vzdělávání. Rozhodli se vybudovat systém asistence přímo na školách. Zaměří se nejen na práci zkušených pedagogů, ale i na práci s dobrovolníky, kteří by se věnovali doučování slabších žáků.

Zájemce o práci dobrovolníků podstoupí vzdělávací kurz Masarykovy univerzity v Brně. V rámci projektů Agentury by měli romští žáci a žákyně dosáhnout na studium na středních školách tak, aby následně našli uplatnění na trhu práce.

Dalším krokem, který partneři navrhují, je širší zapojení místních zaměstnavatelů a jejich motivování k podpoře zaměstnanosti především dlouhodobě nezaměstnaných osob. Právě v aktivitě zaměstnavatelů v regionu je podle průzkumu velká naděje, že nastane obrat v sociální situaci části místních obyvatel, ohrožených sociálním vyloučením.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost evropských Romů je velmi drahá

Americký Business Week se pozastavuje nad tím, jak je možné, že místo toho, aby evropské vlády dávaly práci Romům, tak „verbují zahraniční dělníky". Proč...

Výběr článků

Načítám