Hlavní obsah

Úředníci na Novojičínsku se učí znakovou řeč

Právo, Jiří Tomaškovič

Mluvit jazykem neslyšících se učí úředníci městského úřadu v Příboře na Novojičínsku. Hlavním smyslem této aktivity je boření bariér mezi slyšícími a neslyšícími.

Foto: Iveta Busková

Osm zaměstnanců příborské radnice se v těchto dnech učí znakový jazyk.

Článek

„Snažíme se o zkvalitnění služeb při vyřizování záležitostí na úřadě,“ osvětlil důvody kurzů jejich iniciátor, vedoucí odboru veřejné správy příborské radnice Rudolf Zahradník.

Úředníci mají zájem pochopit mentalitu neslyšících spoluobčanů a naučit se, jak s nimi jednat
Michael Kutty, mluvčí ostravského obvodu Jih

Čtvrtletní kurz znakového jazyka, který si příborská radnice platí ze svých prostředků, absolvuje pod vedením lektorky z Moravskoslezské unie neslyšících osm vybraných úředníků odboru sociálního, veřejné správy, kultury, odboru investic a správy majetku a strážnice městské policie.

Atmosféra rovnocennosti

„I když se tímto čtvrtletním kurzem znakovou řeč úředníci zcela nenaučí, bude jistě přínosem, a to díky vytvoření atmosféry rovnocennosti a ochoty poradit a pomoci vyřídit jakoukoliv záležitost,“ řekla vedoucí Kanceláře vedení města v Příboře Iveta Busková a dodala: „Nejpřínosnější bude, že se neslyšící budou cítit na úřadě dobře.“

Nejsou jediní

Příborská radnice není jediná, která vyslala své úředníky do kurzu znakového jazyka. Už v minulosti se do rukou lektorů Moravskoslezské unie neslyšících svěřila radnice Ostravy-Jih a také zaměstnanci krajského úřadu v Ostravě. „V roce 2008 absolvovalo kurz znakového jazyka 32 zaměstnanců, v roce 2010 to bylo osm a v loňském roce pět zaměstnanců,“ přiblížila mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Pochopit mentalitu neslyšících

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se pod vedením lektorů unie neslyšících úředníci radnice vzdělávají pravidelně od roku 2010.

„Důvod je prostý, v nejlidnatějším ostravském obvodu žije nejpočetnější komunita neslyšících ve městě. Úředníci mají zájem pochopit mentalitu neslyšících spoluobčanů a naučit se, jak s nimi jednat,“ uvedl mluvčí obvodu Michael Kutty.

Přeškrtnuté ucho na dveřích kanceláří

Ve školním roce 2013/2014 byl na Jihu otevřen už 3. ročník kurzu znakového jazyka, který navštěvuje letos 12 úředníků. Dveře kanceláří, kde neslyšící najdou pomoc, budou označeny specifickým znakem – přeškrtnutým uchem.

Moravskoslezská unie neslyšících v Ostravě vede kurzy znakového jazyka už 14 let. Podle jejího předsedy Ladislava Bojara se jich zástupci úřadů, policie či nemocnic účastní pravidelně. „V současné době učíme například také personál v Domově seniorů. Mimo Ostravu učíme pro veřejnost i ve Frýdku-Místku,“ řekl Bojar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám