Hlavní obsah

Třetina lidí odmítá systém veřejných prací

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenadvacet procent Čechů se v případě nezaměstnanosti odmítá z osobních důvodů zapojit do systému veřejných prací, pro dalších deset procent taková práce postrádá smysl. Pro většinu těch, kdo zapojení do systému připouštějí (64 %), je rozhodující, zda dostanou za svou práci zaplaceno.

Foto: Profimedia.cz

Jen necelá 3% účastníků se loni přihlásila dobrovolně do systému veřejných prací.

Článek

Citované údaje vyplývají z výsledků šetření internetového portálu Prace.cz na přelomu roku.

Jen necelá tři procenta pracovala dobrovolně

Hlavním přínosem veřejných prací by mělo být udržení pracovních návyků. S tímto cílem však příliš nekoresponduje motivace lidí, jichž se nezaměstnanost týká.

Pouze 5 % respondentů v uvedeném průzkumu odpovědělo, že by se do tohoto systému v případě nezaměstnanosti zapojilo i bez nároku na finanční odměnu. Plných 10 % lidí naopak uvedlo, že by se veřejných prací neúčastnilo, protože taková práce postrádá smysl.

Ostatně statistiky ministerstva práce a sociálních věcí v tomto směru hovoří o necelých 2,8 % účastníků, kteří se do systému veřejných prací loni přihlásili dobrovolně.

Dotázaní podmiňují účast penězi

Skutečnou motivaci zapojit se do veřejných prací představují pro drtivou většinu lidí peníze. Bezmála dvě třetiny (64 %) těch, kteří s možností nezaměstnanosti počítají, by se veřejných prací zúčastnily pouze v případě, že budou placené.

„Vysoký podíl lidí, kteří za veřejné práce vyžadují plat, není překvapivý. Většina Čechů je v případě nezaměstnanosti, a s ní související finanční tísně, ochotna pracovat i načerno, finanční motivace je přitom primární. Veřejné práce bez nároku na odměnu ubírají prostor pro jiný přivýdělek, mnozí v nich proto nevidí žádný smysl,“ komentuje výsledky průzkumu Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje.

Osmdesát procent lidí by pracovalo na černo

Kontext v tomto ohledu doplňuje loňské šetření uvedeného portálu mapující ochotu přijmout nelegální práci bez náležité smlouvy. Podle tohoto průzkumu připustilo možnost práce načerno bez váhání 67 % respondentů, pro dalších 14 % by byl nelegální přivýdělek přijatelný v případě velké tísně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám