Hlavní obsah

Topolánek přislíbil vysokým školám další půlmiliardu

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vysoké školy mají na příští rok přislíbeno další finance ve výši půl miliardy korun. Potvrdil to premiér Mirek Topolánek (ODS). Podle předsednictva České konference rektorů však na zachování současné úrovně financování školám stále 0,7 miliardy chybí.

Článek

Školy měly na příští rok na vzdělávací činnost doposud přislíbeno 20,3 miliardy korun, což je stejně jako letos. Původní červnový návrh ministerstva financí přitom počítal s tím, že přijdou o více než miliardu korun, kterou pro letošek dostaly dodatečně.

Rektoři však nebyli spokojeni ani s příslibem této částky, protože ve školách má letos, zejména v bakalářských programech, přibýt asi 15 000 studentů. O situaci proto už dříve jednali s premiérem a dohodli se, že bude hledat další prostředky na úrovni vlády. O pomoc požádali i ministryni školství Danu Kuchtovou (SZ), která však ČTK řekla, že jim nebude moci vyhovět, protože v rozpočtu školství žádné rezervy nejsou. Další prostředky hledají i samotné vysoké školy.

Rektoři varují před kritickou situací

Rektoři v úterý upozornili na to, že pokud se dalších 0,7 miliardy korun na jejich provoz zajistit nepodaří, hrozí nebezpečí, že v příštích letech budou vysoké školy nuceny přijímat výrazně méně nových studentů a jejich konkurenceschopnost v evropském vzdělávacím a výzkumném prostoru bude ohrožena.

Kritickou situaci podle nich prohlubuje vážný stav přípravy operačních programů, které má ministerstvo školství na starosti. Rektoři doufají, že zásah rady vlády do programu Výzkum a vývoj pro inovace zabrání jeho pozastavení. Věří také, že ministerstvo podnikne organizační i rozpočtová opatření pro překonání kritického stavu vysokého školství.

Rada se programem v hodnotě 68 miliard korun zabývala v pátek, Topolánek vyzval ministerstvo, aby program dopracovalo do pondělka podle navržených změn. Včera ho ministryně Dana Kuchtová odevzdala k takzvanému auditu shody, kterým musí projít všechny operační programy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám