Hlavní obsah

Téměř pětina finančních manažerů zažila zásadní konflikt zájmů

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 18 procent účetních bylo již postaveno před zásadní rozhodnutí mezi veřejným zájmem, zájmem zaměstnavatele a osobním zájmem. Mezi příklady konfliktů řadí manažeři dřívější zaúčtování manažerských bonusů vzhledem k loňskému zavedení milionářské daně, odpisy majetku v rozporu s jeho životností nebo redukci informací v účetní závěrce pod úroveň požadovanou zákonem.

Foto: Profimedia.cz

Finanční manažeři by měli jednat především ve veřejném zájmu.

Článek

Ukázal to dubnový průzkum globální Asociace profesních účetních (ACCA), kterého se zúčastnilo 271 účetních z České republiky a Slovenska.

Finanční manažeři by měli jednat především ve veřejném zájmu. Ve skutečnosti však podle 85 procent respondentů jednají v zájmu svých zaměstnavatelů nebo zadavatelů.

Posílit veřejný zájem

„Finanční manažeři produkují obraz hospodaření firmy v očích státu, investorů a veřejnosti. Musíme proto rozhodně posílit váhu veřejného zájmu v jejich práci,“ uvedla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Důvěryhodnost a osobní integrita jsou po technických účetních znalostech dvě nejdůležitější součásti profesního vybavení účetních. Pro osobní a profesionální kvalitu účetních je přitom podle téměř 80 procent respondentů důležité členství v profesních organizacích.

Z výzkumu ACCA dále vyplynulo, že finanční manažeři nesou zásadní díl odpovědnosti za fungování a komerční úspěch firmy. Jsou tak vnímáni i zaměstnavateli. Až 48 procent účetních se cítí být v roli business partnera svého zaměstnavatele nebo zadavatele.

Požadavky vedení jsou v rozporu s etikou

„Ekonomické turbulence uplynulých pěti let podle hodnocení přibližně poloviny účetních nezhoršily jejich reputaci. Ta převážně zůstala stejná, nebo se dokonce zlepšila. Účetní cítí, že i nadále sehrávají velmi vitální roli v ekonomice. Požadavky jejich zadavatelů jsou však v řadě případů v rozporu s jejich profesní etikou. To je kritické místo profese a také celého našeho hospodářství,“ dodala Kateřina Benešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám