Hlavní obsah

Studenti diskutovali o nezaměstnanosti mladých

Novinky, kil

Při příležitosti druhého přípravného setkání XVIII. ročníku Pražského studentského summitu debatovalo v sobotu 15. prosince několik stovek účastníků na téma nezaměstnanost mladých. Panelová diskuze, které se zúčastnili odborníci z byznysu, akademické obce, médií i diplomacie, proběhla na Vysoké škole ekonomické v Praze pod záštitou ministra školství Petra Fialy.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí z účastníků vůbec poprvé mluvili před více lidmi.

Článek

Úkolem bylo zprostředkovat posluchačům autentický pohled na problematiku nezaměstnanosti mladých a zároveň nabídnout i budoucí vizi, to vše z pohledu států, které studenti na projektu fiktivně zastupovali. Pro mnohé z účastníků to bylo vůbec poprvé, kdy mluvili před 300 lidmi.

Hlasitý potlesk pak patřil Jáchymu Stoličkovi, „delegátu“ Francie, který mimo jiné mluvil i o tom, proč zaměstnavatelé ztrácí zájem o mladé lidi kvůli jejich nezkušenosti: „Nelze býti člověkem a nechybovat. Dejme proto mladým lidem šanci, aby v budoucnu mohli dělat lepší chyby než dnes,“ vybídl své kolegy.

Pesimistická vize

Vedle vedoucího Zastoupení Evropské komise v ČR Jana Michala se studenty diskutoval také Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje dva tuzemské pracovní portály. Jeho poznatky bohužel nepůsobily příliš optimisticky – pracovních pozic určených pro čerstvé absolventy ubývá a mladí lidé stále častěji musí zápasit s lidmi ze starších ročníků, kteří jsou ochotní jít s cenou své práce dolů a zároveň jim nechybí praxe. Mladí lidé tak přichází o své tradiční konkurenční výhody – nižší cenu práce a flexibilitu.

Další řečníci tyto závěry jen potvrzovali. Studenty zaujali také ekonom a pedagog Vladislav Flek z Metropolitní univerzity Praha a Lukáš Mašek, který pracuje na pozici specialisty personálního marketingu v Komerční bance a studentům nabídl úhel pohledu potencionálního zaměstnavatele. S ostatními panelisty se shodl na důležitosti vlastní praxe získané již při studiu.

Pouhé vzdělání nestačí

Problematika nezaměstnanosti mladých rezonovala mezi studenty po celý den nejen díky panelové diskuzi, ale i řadě interaktivních aktivit či prezentací. Výsledky debaty lze shrnout do poznání, že nestačí pouze kvalitní vzdělání, znalost jazyků, ale především získání pracovních návyků a praktických zkušeností.

To jsou i cíle Pražského studentského summitu. V dalším průběhu ročníku se tak budou jeho účastníci i dále připravovat na svou budoucnost, rozšiřovat faktografické znalosti, učit se pracovat s informacemi a zlepšovat své komunikační dovednosti. Mohou rovněž absolvovat stáž v některých společnostech, které jsou partnerem projektu či využívat nejmodernějších počítačových technologií.

Unikátní vzdělávací projekt

Pražský studentský summit je unikátní vzdělávací projekt. Vznikl v první polovině 90. let jako tehdejší Pražský model OSN a v průběhu let se rozšířil až do dnešní podoby. Každoročně vzdělává přes 300 studentů středních i vysokých škol z celé České republiky o současných globálních tématech především prostřednictvím simulace jednání tří klíčových mezinárodních organizací - OSN, NATO a EU.

Během roku se v rámci pěti celodenních přípravných setkání mladí lidé připravují na čtyřdenní konferenci, na které pak zastávají role diplomatů a prosazují zájmy zastupovaného státu. V průběhu celého ročníku si touto formou vzdělání rozšiřují své faktografické znalosti, učí se pracovat s informacemi, zdokonalují si své rétorické, vyjednávací či komunikační schopnosti a rozvíjejí kritické myšlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám