Hlavní obsah

Studenti budou řešit v Praze světové problémy

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři sta padesát studentů středních i vysokých škol z celé republiky si od pátku 5. dubna vyzkouší v průběhu čtyř dnů diplomatická jednání klíčových mezinárodních organizací. XVIII. ročník Pražského studentského summitu pořádá Asociace pro mezinárodní otázky.

Foto: archiv PSS

Delegáti studentského summitu fiktivně zastupují jednotlivé státy.

Článek

O své zkušenosti z reálného světa politiky i diplomacie se se studenty podělí například velvyslanec Spojených států amerických v ČR Norman Eisen, velvyslankyně ČR ve Francii Marie Chatardová, místopředsedové Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil a Jan Hamáček nebo europoslanec Evžen Tošenovský. Pozvání přijalo i téměř sto hostů z řad diplomatů, politiků, akademiků, novinářů a zástupců státní správy, byznysu i neziskového sektoru.

Unikátní projekt

„Náš projekt je světově unikátní z několika důvodů - účastní se jej najednou studenti středních i vysokých škol, jedná se v češtině i angličtině, věnujeme se problémům rovnou tří mezinárodních organizací a především samotné čtyřdenní konferenci předchází pětiměsíční přípravná část,“ popisuje jedinečnost projektu hlavní koordinátor Michael Rozsypal.

Cílem konference není podle něj globální problémy vyřešit, ale naučit studenty pracovat s informacemi, prosadit zájem zastupovaného státu a dosáhnout kompromisu. „Přestože výsledkem jednání jsou fiktivní rezoluce, smysl studentského rokování je hlubší - projekt nutí mladé lidi aktivně hledat řešení problémů dnešního světa,“ doplňuje Rozsypal.

Od nezaměstnanosti až po situaci v Sýrii

„Témata, kterými se budou studenti zabývat, jsou pestrá – například nezaměstnanost mladých, přístup k vodě, etické kodexy novinářů, problematika nerostných surovin, liberalizace obchodu nebo situace v Sýrii,“ přibližuje náplň studentských jednání programová koordinátorka Zuzana Netolická.

V průběhu přípravy summitu se studenti zúčastnili celkem pěti celodenních workshopů, kde měli možnost seznámit se s jednotlivými problémy mezinárodního společenství i s fungováním mezinárodních organizací prostřednictvím přednášek, panelových diskuzí, názorových duelů i komorních interaktivních seminářů. Na těchto cvičných jednáních si mladí lidé si rozšiřovali své rétorické, argumentační a vyjednávací schopnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám