Hlavní obsah

Strach ze ztráty práce ničí zdraví více než nezaměstnanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy, že ztratíte práci, mohou ohrozit vaše zdraví. Podle nedávných výzkumů jde o symptom překvapivě nebezpečnější, než je skutečná ztráta zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Dramatické změny na trhu práce probouzejí obavy ze ztráty zaměstnání.

Článek

Američtí vědci prováděli studii, která zkoumala zdravotní stav nezaměstnaných a respondentů, jimž hrozí ztráta práce. Ukázalo se, že hůře jsou na tom lidé, jimž vyhazov teprve hrozí.

"Rizikovějším faktorem pro zdraví než kouření a vysoký krevní tlak, je chronická nejistota," vysvětluje Dr. Sarah Burgardová z Michiganské univerzity. Podle ní je na vině stres, který může vést k vážným poruchám zdraví.

Burgardová se svým týmem analyzovala údaje ze dvou celonárodních průzkumů. Výsledky zveřejnila v časopise Social Science.

"Dramatické změny na trhu práce oslabují vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a probouzí obavy ze ztráty zaměstnání," uvádí se v článku.

Experti předpokládají, že obavy ze ztráty práce jsou nebezpečné především proto, že zaměstnání je spojeno s dalšími jistotami - zdravotním pojištěním či důchodem.

Strach, že o ně přijdeme, tak vyvolává hned několikanásobné deprese.

Reklama

Výběr článků

Načítám