Hlavní obsah

Soutěž přivede do Brna 120 nejlepších mladých inženýrů z Evropy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci brněnského finále mezinárodní inženýrské soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition) se budou moci přesvědčit, co všechno lze navrhnout, smontovat a odprezentovat během krátké doby. Do finále se probojovalo 120 nejlepších techniků, celkem se přihlásilo 6500 studentů z celé Evropy. Ti nejlepší změří své síly na Vysokém učení technickém (VUT) v Brně od 1. do 7. srpna.

Foto: VUT

Ilustrační foto

Článek

„Soutěž EBEC je celkem tříkolová. Nejprve se technici utkali v lokálním kole. Vítězové pak postoupili do regionálního, což je pro nás středoevropské kolo, které se letos uskutečnilo v Maďarsku. Nejlepší týmy se dostanou až do samotného finále, o jehož organizaci se každoročně uchází mnoho poboček studentské organizace BEST. V letošním roce se nám podařilo konečně uspět a získat tak tuto prestižní mezinárodní soutěž pro Brno,“ uvedl hlavní organizátor Daniel Kováč z BEST Brno.

Teorie a praxe

Inženýrská soutěž dává studentům možnost vyzkoušet si práci v týmu při řešení konkrétních technických úloh, což se jim bude hodit i v profesní kariéře. Soutěží se přitom ve dvou kategoriích: teoretické Case Study a více praktické kategorii Team Design.

Foto: VUT

Budova Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně

„Loni například museli vymyslet prototyp na odstraňování min nebo sestrojit montážní linku na křehké předměty s možností využití 3D tiskárny. Jindy zase hledali obranné řešení proti novodobým pirátům. Většina zadání je vypracovaná ve spolupráci s renomovanými firmami,“ doplnil Kováč.

Mají k dispozici omezené nástroje

Studenti vždy dostanou zadaný úkol, následně mají na práci jeden den v případě Case Study a dva dny v případě Team Designu. Používat mohou jen omezené nástroje a poměrně primitivní materiál. Loni si museli vystačit s papírovou lepenkou, provázky či s lepidlem.

„Byla to jedinečná zkušenost, kterou jsem nikdy předtím neměl. Procvičil jsem si angličtinu a poznal jsem nové přátele napříč Evropou,“ zavzpomínal student Jaroslav List z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Nejvíce si studenti pochvalují možnost vyzkoušet v praxi to, co zatím znají jen z přednášek a výpočtů. Navíc mohou porovnat své schopnosti se studenty technických škol z celého kontinentu.

Studentský spolek BEST Brno vznikl v roce 2005 s cílem pomáhat studentům VUT zábavnou formou rozvinout jejich technické dovednosti. BEST (Board of European Students of Technology) je studentská nezisková organizace, která má v současnosti více než 90 poboček v 33 zemích Evropy a eviduje 3300 členů. Její tradice sahá až do roku 1989. Kromě Brna je v ČR zastoupena ještě v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní stáže jsou pro studenty užitečné

Stovky letních stáží na různých pozicích a v různých městech aktuálně zdarma nabízí projekt Cesta pro mladé, který má studentům pomoci získat vědomosti...

Výběr článků

Načítám