Hlavní obsah

Softwarová firma NetSuite Inc. otevře v Brně vývojové centrum

Brno

Americká softwarová společnost NetSuite Inc. otevře v Brně specializované vývojové centrum. Bude zaměřeno na vývoj software pro řízení podniků. V příštím roce chce zaměstnat více než 100 počítačových odborníků.

Foto: Archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle generálního ředitele společnosti Zacha Nelsona firma zvažovala umístění svého vývojového centra půl roku. Pro Brno rozhodla kvalita vývojářů, univerzit a podpora státu a kraje. "Byli jsme si vědomi toho, že zde existují talenty," uvedl Nelson.

V Brně bude v příštím roce pracovat stejný počet vývojářů, jaký má firma ve své americké centrále. Po celém světě zaměstnává 1000 specialistů. V Brně už působí několik mezinárodních softwarových firem, příkladem je Red hat, která nedávno také ohlásila zvýšení počtu zaměstnanců pobočky. NetSuite se jako první bude zabývat podnikatelskými aplikacemi softwaru.

"Zásoby talentů vyčerpány ještě nejsou," reagoval Nelson na otázku, zda se neobává toho, že pro firmu bude složité odborníky najít.

Analytik: Brno je IT centrem střední Evropy

Příchod NetSuite do Brna podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského potvrzuje dobrou pověst Brna jako středoevropského IT centra. "Prostředí vysokých škol produkuje dostatek kvalitních absolventů, kteří jsou pro zahraniční investory atraktivní. Vyhledávání právě odborných a kvalifikovaných pracovníků v oblasti vývoje je předpokladem růstu i do budoucna," uvedl Moravanský.

První kancelář NetSuite bude otevřena v Jihomoravském inovačním centru, které má za cíl podporovat inovativní podnikání a komerční využití výzkumu a vývoje v Jihomoravském kraji. "Velmi nás těší, že můžeme spolupracovat s NetSuite na přivedení předních technologií do Jihomoravského kraje," uvedl hlavní konzultant JIC Miloš Sochor.

Zhruba pětina tržeb NetSuite je nyní generována mimo Severní Ameriku. Firma má zákazníky a partnery v celé Evropě. NetSuite Inc. nabízí integrovaný software, který v jednom systému zahrnuje několik aplikací. Tvoří plánování zdrojů, účetnictví, řízení vztahů se zákazníky a e-komerci. "Jedna aplikace tvoří základ fungování všech oddělení našich zákazníků," uvedl Nelson.

Produkt společnosti je nabízen přes internet na principu takzvaného cloud computing, který má být trendem do budoucna. Lze ho charakterizovat jako poskytování služeb či programů uložených na serverech na internetu, přičemž uživatelé k nim mohou přistupovat například pomocí webového prohlížeče nebo klienta dané aplikace a používat prakticky odkudkoliv. Uživatelé neplatí za vlastní software, ale za jeho užití.

NetSuite má své zákazníky ve více než 80 zemích. V Česku s ním pracuje 40 firem. "Což je velmi dobré, když uvážíme, že tady máme zatím jen dva zaměstnance," dodal Nelson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám