Hlavní obsah

Skláři začínají hledat jinou práci, v oboru i jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU

Skláři z uzavřeného podniku Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou si začínají hledat jinou práci. Sedm brusičů nastoupí do dílny karlovarských skláren Moser a více než stovka lidí projevila zájem o práci v ČKD Kutná Hora. Vedení skláren v úterý oznámilo odborům hromadné propuštění všech 1108 pracovníků s tím, že konečný počet ještě definitivně nebyl stanoven.

Článek

Skláři netrpělivě očekávají nástup insolvenční správkyně, která by měla rozhodnout o dalším osudu podniku včetně zaměstnanosti. Sklárny jsou součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), výroba se v nich zastavila koncem září. Rozhodnutím Městského soudu v Praze je Sklo Bohemia od úterý v úpadku. Insolvenční správkyní skláren byla jmenována Helena Horová. Jako krok dopředu to vnímají podnikové odbory, úřad práce i světelská radnice.

"Předpokládáme, že se změní ten stav, který tady byl - to bezvládí," řekl Jaroslav Pejchar, zástupce předsedy podnikových odborů. Podle něj je potřeba najít pro sklárny rychlé řešení, aby nevznikaly další škody - pokud by podnik zůstal uzavřen, zařízení by v zimě mohly poničit mrazy. Pro případné obnovení provozu by bylo potřeba udržet nejlepší pracovníky.

Na správkyni čeká i úřad práce

Jmenování správkyně přivítal i ředitel havlíčkobrodského úřadu práce Martin Kouřil. "Konečně bude někdo, s kým budeme moci jednat," vysvětlil. Na správkyni bude záviset i to, jak rychle se skláři ocitnou v evidenci úřadu práce. Kouřil předpokládá, že budou dál vyčkávat, zda jim bude vyplacena alespoň část zářijové mzdy. "Když nedostanou nic, myslím si, že drtivá většina už nebude váhat a přijde," odhadl. Jestli skláři nedostanou platy během tohoto měsíce, mohou dát výpověď v polovině listopadu, aniž by ztratili nárok na odstupné.

Na úřadu se ale zatím evidovalo velmi málo sklářů; slábne poptávka po službách informační kanceláře, která kvůli potížím skláren funguje na světelské radnici druhým týdnem. Minulé pondělí se přišlo poradit asi 35 lidí, v úterý ani ne polovina.

Skláři si shání práci sami

Někteří skláři prý objíždějí fungující sklárny a snaží se sehnat místo v oboru. Do znovu otevřené brusičské dílny v Chlumu u Třeboně jich od 3. listopadu nastoupí sedm. Dílnu zprovoznil karlovarský výrobce skla Moser, zaměstnat v ní chce až 20 lidí. Asi polovině z nich nabídne i ubytovnu. Výrobní náměstek Moseru Stanislav Hadrava uvedl, že se mu ozvalo 12 brusičů ze Světlé, další lidé odtud volali na personální oddělení firmy.

ČKD Kutná Hora pro skláře chystá exkurze do podniku. "Ve čtvrtek vypravujeme první autobus, přijede jich asi 50. Další autobus pojede v úterý," přiblížil zástupce personálního ředitele Ivo Zelený. ČKD nyní nabízí 70 volných míst, předběžně o ně projevilo zájem asi 150 sklářů. V podniku se seznámí s výrobou a s konkrétní nabídkou pro jednotlivé profese. "Pak by měli definitivně říci, jestli chtějí nastoupit nebo zda budou dál vyčkávat," uvedl Zelený. Předpokládá, že by první skláři mohli ve firmě pracovat od poloviny listopadu. Pokud jich přijde dostatek, mohl by pro ně být zřízen nový autobusový spoj.

Mezi několika desítkami zaměstnavatelů, kteří v minulém týdnu oslovili světelské skláře na burze práce, byla i další kutnohorská firma Foxconn Technology. Její pracovník dnes řekl, že se lidé ptají, ale konkrétní dohody zatím nebyly uzavřeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklářští odboráři chtějí demonstrovat

Odborový svaz pracovníků průmyslu skla a porcelánu chce 23. října od 11:00 demonstrovat před úřadem vlády. Důvodem jsou mzdy sklářů z uzavřených skláren Sklo...

Výběr článků

Načítám