Hlavní obsah

Šance pro vzdělávání zdravotně postižených

Právo, kil

Na portálu www.vzdelavani-ozp.cz byl v těchto dnech spuštěn informační systém, jehož prostřednictvím mohou zaměstnavatelé zaslat žádost o financování komplexního programu pro Vzdělávání zaměstnanců se zdravotním postižením či znevýhodněním (OZP/OZZ) zaměstnané v jejich firmách.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnat OZP sice není nejjednodušší cestou, ale je dlouhodobě nejpřínosnější.

Článek

Příspěvek činí až 52 500 korun na osobu, přičemž počet vzdělávaných z jedné firmy není omezen. Navíc budou hrazeny veškeré další náklady spojené se vzděláváním – od mzdových po dobu nepřítomnosti OZP/OZZ v práci po cestovné, stravné a ubytování.

Podmínky dotace

„Je však třeba, aby zaměstnavatelé respektovali některé skutečnosti. Za prvé, program nesmí mít povahu rekvalifikace, nýbrž prohlubování stávající kvalifikace. A za druhé, musí se skládat nejméně ze dvou kurzů,“ upřesňuje Aneta Sluková, manažerka projektu.

Školení na míru

Podpora vzdělávání zaměstnanců se zdravotním postižením má přitom novou podobu.

„Inovativnost projektu spočívá především v tom, že umožňuje zaměstnavatelům z podnikatelského sektoru zajistit svým zaměstnancům z řad OZP/OZZ takové prohloubení kvalifikace, které zohlední jak individuální potřeby zaměstnanců, tak jejich firmy. Mohou totiž ‚vystřihnout‘ vzdělávání přesně na míru podle skutečných potřeb člověka zastávajícího danou pracovní pozici,“ vysvětluje“ Lenka Kaucká, pověřená řízením Fondu dalšího vzdělávání.

Čtyřprocentní klauzule

Zaměstnavatelům nad 25 zaměstnanců zákon o zaměstnanosti ukládá povinnost zaměstnávat ve stanoveném podílu 4 % osob se zdravotním postižením. Z této povinnosti se nicméně mohou vykoupit tak zvaným „náhradním plněním“ (odběrem produktů z chráněného trhu práce) či odvodem do státního rozpočtu (částka za 1 osobu/rok přesahuje 60 tisíc Kč).

Dát šanci pracovat

Dlouhodobým společenským cílem je motivovat firmy, aby dávaly přednost zaměstnávání OZP/OZZ. V této souvislosti poukazuje vedoucí Oddělení koncepcí a strategií trhu práce na ministerstvu práce a sociálních věcí Jana Majerová na pozitivní trend posledních let:

„Zaměstnat OZP sice není nejjednodušší cestou, ale je dlouhodobě nejpřínosnější. Navíc pojem společenská odpovědnost už není ani na českém trhu práce něčím úplně novým. Nejen firmy se zahraniční účastí, které často mají tento přístup ve svém kodexu, ale také stále více českých firem jde právě touto cestou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám