Hlavní obsah

Rok 2016 pracovního trhu v kostce: nejsou lidé

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalu končící rok 2016 byl ve znamení snižující se nezaměstnanosti. Klesla až k hranici pěti procent. Personalisty a především zaměstnavatele i jejich zaměstnance trápí kromě nedostatku kvalifikovaných pracovních sil rovněž komplikace se zaměstnáváním Ukrajinců a starosti řidičů kamiónů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nedostatek pracovníků začal české ekonomice zatápět už v roce 2015. Letos lidí dále ubývalo a v mnoha lokalitách nyní panuje kritický nedostatek na jakékoli pracovní pozici,“ popisuje Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Ukrajina není v EU...

Firmy se tak musejí rozhlížet v cizině. Do ČR letos ve velkém počtu zamířili pracovníci z Rumunska či Bulharska. Firmy by stály i o Ukrajince, jejich zaměstnávání je však komplikované, protože tato země není členem Evropské unie. [celá zpráva]

Tuzemská legislativa totiž v době hospodářské krize stanovila ochranářská opatření, která komplikují zaměstnávání například právě žádaných Ukrajinců.

Technologické firmy nemohou sehnat konstruktéry a montéry, zároveň se obávají, že když je nákladně vyškolí, utečou ke konkurenci.

Ve firmách se rovněž začali bát, že jim konkurence přetáhne nejlepší pracovníky. Personální oddělení proto dostávala za úkol zvyšovat mzdy či získávat pro své kolegy a nové zaměstnance výhody, které by ještě před pár lety jen tak nedostali. Výjimkou nejsou nástupní bonusy nebo odměny za doporučení nového kolegy.

Přetěžování zaměstnanců

Kvůli nedostatku pracovníků firmy nemohou přijímat nové zakázky a rozšiřovat výrobu.

„Stávající zaměstnanci jsou někdy až přetěžovaní, což má za důsledek větší fluktuaci nebo nemocnost. A když bude situace přetrvávat, povede to ke ztrátě pracně získaných zakázek,“ upozorňuje Surka.

Nedostatek pracovních sil postihuje všechny obory. Technologické firmy nemohou sehnat konstruktéry a montéry, zároveň se obávají, že když je nákladně vyškolí, utečou ke konkurenci.

Stejné je to ve službách: chybí číšníci, šičky i designéři. Výrobní firmy postrádají operátory, k dispozici nejsou obráběči, svářeči, IT profesionálové. Nedostatek je i pracovníků kontaktních center či v logistice.

Problémy českých řidičů v zahraničí

Rok 2016 přinesl překvapení pro české řidiče kamiónů, kterým francouzské úřady dávaly pokuty za to, že vydělávají méně peněz, než je tamní nejnižší mzda. [celá zpráva]

Podle Surky je to v rozporu se všemi principy EU a stejně absurdní, jako bychom pokutovali například německé řidiče kamiónů za to, že mají mzdu příliš vysokou.

Nechce pracovat zhruba pět procent lidí

Pracovníků je nedostatek, o řadu pozic Češi zájem nemají. Když pomineme lidi před důchodem a zdravotně znevýhodněné, mezi pěti procenty nezaměstnaných nezbývá moc skutečných zájemců o dlouhodobé zaměstnání.

Argumentace, že by zmiňovaní ukrajinští pracovníci brali práci zdejším lidem, tak neobstojí.

Jaký bude příští rok? Záleží na tom, jak se bude rozvíjet ekonomika v sousedním Německu, s nímž je tuzemské hospodářství nejprovázanější. Neméně důležité je, jak se bude dařit automobilovému průmyslu.

Reklama

Související články

Většina firem v Česku shání lidi

S nedostatkem pracovních sil zápasí stále více tuzemských firem. Jak vyplynulo z průzkumu Hospodářské komory ČR (HK) pro Právo, problém sehnat vhodné...

Výběr článků

Načítám