Hlavní obsah

Zájem o pracovníky z Ukrajiny roste

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiskaře, svářeče, zámečníky, kuchaře, obráběče kovů, lisaře umělých hmot, řidiče, ale i opraváře praček, švadleny nebo šičky poptávají v současnosti české firmy na Ukrajině. Dle posledních údajů ČSÚ zaměstnavatelé postrádají téměř 140 tisíc lidí, Hospodářská komora (HK ČR) se proto obává, že kapacita projektu na zaměstnávání i středně a nízko kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny nebude dostatečná.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

„Na Úřadu práce poptáváme kolem 50 volných pozic. Situace na trhu práce ve strojírenství je bohužel taková, že chybí nejenom kvalifikovaní, ale i nekvalifikovaní pracovníci. Vzhledem k tomu, že máme prostřednictvím dceřiné společnosti vazby na Ukrajinu, přistoupili jsme k tomuto řešení,“ vysvětluje Alena Štefaníková z firmy TVD – Technická výroba, která se zabývá kovovýrobou a CNC zpracováním plechů.

Firma zaměstnává na 500 lidí. Akutní nedostatek svářečů v ochranné atmosféře a strojírenských dělníků na zpracování plechu musí firma řešit přijímáním zaměstnanců z Ukrajiny.

Místo nejprve nabídnout občanům ČR

Stovky zaměstnavatelů si podle prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého komoře stěžují, že kvůli nedostatku pracovních sil musejí jejich firmy odmítat zakázky. Komora proto nedávno posílila projekt zaměstnávání Ukrajinců a firmám umožnila využívat k vyřizování žádostí o nízko a středně kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny také krajské pobočky hospodářské komory.

Zaměstnavatelé musí neobsazené pracovní místo nejprve nabídnout prostřednictvím úřadu práce občanům ČR. Až tehdy, když volné pracovní místo není ani po 30 dnech obsazené, může být pozice zařazena do centrální evidence volných míst pro zaměstnaneckou kartu, a tudíž ji lze nabídnout uchazečům z Ukrajiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám