Hlavní obsah

Práci z domova u nás může využívat jen necelá pětina zaměstnanců

Novinky, Karel Kvapil

Pouhých 17 % firem v České republice umožňuje svým zaměstnancům, aby pracovali z domova, nicméně téměř každý druhý zaměstnanec může využívat klouzavé pracovní doby.

Foto: Profimedia.cz

Možnost pracovat z domova využívají nejčastěji zaměstnanci managementu nebo specializovaných pozic.

Článek

Firmy, které práci z domova svým zaměstnancům nabízejí, jsou s tímto řešením spokojené a doporučily by ho i ostatním. Chválí si zejména zvýšení efektivity práce a snížení absence zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu Vodafone Zoom, který pro společnost Vodafone provedla agentura Data Collect.

Firmy umožňující práci z domova mají s tímto řešením většinou několikaleté zkušenosti. Třetina firem dokonce uvedla, že tuto metodu praktikují již více než pět let.

Zástupci firem, které svým zaměstnancům práci z domova neumožňují, uváděli nejčastěji jako důvod, že to nedovoluje charakter práce.

Nejčastěji pracují z domova manažeři

Ve firmách, které práci z domova umožňují, využívají této možnosti nejčastěji zaměstnanci managementu nebo specializovaných pozic; z pracovníků v administrativě má tuto možnost pouze 43 % dotázaných.

Více než tři čtvrtiny firem (77 %) firem poskytuje zaměstnancům, kteří pracují s počítačem, pro práci z domova notebook i vzdálené připojení.

Hodnotí se výsledky práce

Většina firem zaměstnance při práci doma žádným způsobem nekontroluje, hodnotí pouze výsledky jejich práce. Dvě pětiny firem však po zaměstnancích vyžadují dostupnost i mimo pracovní dobu.

Ve světle zveřejněných faktů nikoho nepřekvapí, že majitelé a jednatelé firem pracují z domova častěji než jejich zaměstnanci. Polovina (51%) majitelů a jednatelů firem pracuje mimo kancelář alespoň jednou týdně a 11 % dotázaných uvedlo, že pracují i během cestování po světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám