Hlavní obsah

Práce z domova láká stále více lidí

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažíváme období změn fungování organizační struktury firem, kdy ve zvýšené míře platí, že lidé už nemusí chodit do práce, ale práce přichází za nimi. Náš pracovní slovník obohatily anglické výrazy teleworking, homeworking a flexible working, což volně přeloženo znamená práci mimo pracoviště, práci z domova a pružný pracovní úvazek.

Foto: Profimedia.cz

Druhou stranu mince u práce z domova může být boj o soukromí a potřebný klid k práci

Článek

Pro opuštění tradičních kanceláří se dnes rozhodují milióny lidí na celém světě. Jen v USA už jejich počet přesáhl pětadvacet miliónů a dále roste, a Evropa nezůstává pozadu. Práci bez nutnosti fyzické přítomnosti na pracovišti zaměstnavatele využívají s oblibou pojišťovací agenti, obchodní zástupci, servisní technici ale i překladatelé, účetní, programátoři, grafici a další profese.

Dostupnost technických podmínek

Firmy i zaměstnanci dlouho usilovali o využití pružných podmínek, jež práce z domova nabízí. Museli však počkat, až rozvoj technologií vytvoří dostupné podmínky.

S možností výměny myšlenek a dokumentů elektronickou cestou, slábne potřeba zaměstnanců shromažďovat se na jednom místě. A tak pracujeme v zaměstnání, pracujeme na cestách, pracujeme doma. Přitom jen velmi málo lidí touží pracovat z domova po celý čas.

Tento způsob práce uspokojuje z pochopitelných důvodů mladé matky. Zároveň je ale třeba vidět i druhou stranu mince, jíž může být boj o soukromí a potřebný klid k práci, který ostatní členové domácnosti, zejména děti, případně starší rodiče často odmítají respektovat.

Nicméně práce z domova představuje nezastavitelný trend, který pomalu ale jistě mění charakter podnikání a spolu s tím se mění i lidé okolo.

Není náhoda, že tzv. flexibilní zaměstnanci jsou citlivější na kvalitu životního prostředí – méně cestují a ke svému domovskému prostředí přistupují s větší odpovědností. Peníze, které by spolkly náklady na dojíždění, oblečení do zaměstnání a stravování v restauracích, raději investují do techniky pro připojení k internetové síti. Efektivní práce na dálku totiž nutně vyžaduje počítač, telefon a podpůrný software. Technika však není tím, co by „dálkové“ zaměstnance brzdilo v pracovních výkonech, hlavní překážkou je lidský faktor.

Podmínkou je disciplina

Pracujete-li doma, musíte být především disciplinovaní a soustředit se na práci. Současně je nutné zajistit, aby si o vás kolegové nemysleli, že se mimo kancelář věnujete všemu možnému, jen ne práci. Čas ušetřený přepravou lze efektivněji využít k vlastní práci. Také je výhodné zjistit, kdy jste v práci mimo kancelář nejvíce produktivní – u řady lidí je tomu před devátou ráno a po páté hodině odpoledne.

Díky tomu, že počet mobilních zaměstnanců stále stoupá, zaměstnavatelé ušetří náklady na prostory a vybavení, na druhou stranu však nad pracovníky ztrácejí původní kontrolu. Manažeři se někdy obávají, že zaměstnanci bez přímého dohledu na pracovišti zleniví a budou se zabývat osobními záležitostmi na úkor pracovních. Chtějí-li tomu skutečně zabránit, musí především zmodernizovat svůj styl řízení a v neposlední řadě měřit produktivitu, nikoli aktivitu.

„Domácí“ pracovníci jsou produktivnější

Obavy, že dálkový zaměstnanec bude trávit většinu pracovní doby před televizorem, se ukázaly jako liché. Je prokázáno že lidé, kteří se rozhodli pracovat z domova, jsou z valné části produktivnější, než byli v tradičních kancelářích. Často však přiznávají, že je to na úkor jejich volného času a že tráví prací pro svého zaměstnavatele více hodin, než když docházeli do kanceláře.

Tito lidé se však současně stávají mistry v plánování svého času. Při vědomí, že jsou hodnoceni podle výsledků své práce, se snaží svěřené úkoly splnit maximálně efektivně. A jak dokládá praxe, většinou i ve vyšší kvalitě, než v zaměstnání. Důvodem je vyšší produktivita práce.

Vyřešit pocit osamění

Jak už bylo řečeno, práce na zkrácený úvazek nebo práce z domova má i své stinné stránky. Vedle většího pohodlí může být časem i nudná, rutinní a do určité míry též odcizující. Nejeden teleworker v soukromí přiznává pocit osamělosti, když musí ve skrytu svého bytu řešit náročné úkoly bez možnosti bezprostředně konzultovat své pochybnosti s kolegou či alespoň osvěžit mozek pohledem na známé tváře.

Není proto divu, že zaměstnavatelé i stratégové plánování vymýšlejí možnosti nejen elektronických diskusních klubů – zde můžeme hledat odpověď na rostoucí popularitu facebooku – ale i míst fyzického setkávání: obchodních center, kaváren a dalších kontaktních míst, která by dobrovolně izolovaným domácím pracovníkům nahradila zákoutí firemních kuchyněk a chodbových chladičů vody, kde se regulérní zaměstnanci mohou setkávat a prohodit spolu pár slov.

Přes uvedené nevýhody si práce z domova získává stále větší popularitu a manažeři lidských zdrojů se shodují v tom, že se v příštích letech bude dále rozšiřovat. Její hlavní výhoda totiž spočívá v kombinaci úspory času a nákladů a ve větší vyváženosti pracovního a osobního života.

Reklama

Výběr článků

Načítám