Hlavní obsah

Práce v zahraničí Čechy moc neláká

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příležitosti desátého výročí vstupu Česka do Evropské unie analyzoval pracovní portál Profesia.cz na padesát tisíc životopisů s cílem zjistit ochotu uchazečů o zaměstnání odejít za prací do zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi kandidátskými zeměmi již tradičně zvítězilo Německo.

Článek

Výsledek analýzy potvrdil známou skutečnost, že Češi se za prací do ciziny nehrnou. Zájem o zaměstnání v zahraničí projevilo za posledních 12 měsíců pouhých 8,1 % uchazečů.

Premiantem je Německo

Mezi kandidátskými zeměmi již tradičně zvítězilo Německo, kam by eventuálně odešlo 52 % uchazečů ochotných hledat obživu v zahraničí (nárůst zájmu stoupl meziročně o 2 procentní body). Na druhém místě skončilo Rakousko (29 % uchazečů) s poklesem zájmu o 5 procentních bodů a jako poslední z první trojky se umístila Velká Británie (28 % uchazečů), pokles o 3 procentní body.

Z Karlovarského kraje by jel každý čtvrtý

Nejčastěji hledají novou práci v zahraničí obyvatelé Karlovarského kraje, konkrétně 23 % podaných životopisů. Následuje Plzeňský kraj (14% životopisů), Jihočeský kraj (13 % životopisů), Ústecký (11 % životopisů) a Zlínský kraj (11 % životopisů).

Málo známe jazyky

„Základem úspěchu při hledání práce v zahraničí je znalost místního jazyka. Přestože čím dál více uchazečů v životopisech tuto znalost deklaruje, při ověření se zjistí, že skutečné znalosti jsou často nedostatečné. Nejčastěji ovládají uchazeči mírně pokročilou angličtinu (22 % životopisů) a základy němčiny (21 % životopisů),“ uvedla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Dva z pěti hledají uplatnění v cestovním ruchu

Podíváme-li se na obory, ve kterých hledají uchazeči práci v zahraničí, vítězí cestovní ruch 36 %. Dále najdeme dopravu (29 %), pomocné práce (28 %), výrobu (21 %) a stavebnictví (19,2 %). Práci v zahraničí hledají převážně kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám