Hlavní obsah

Práce o dovolené se může firmě prodražit

Novinky, kil

Manažeři, kteří mají přístup k citlivým informacím, si berou práci s sebou na dovolenou a tím vystavují firemním data velkému riziku. Často dochází ke ztrátám nebo k odcizení zařízení, riziko představuje i připojení přes nezabezpečené sítě.

Foto: Profimedia.cz

K dispozici svým kolegům či klientům plánuje být během dovolené třetina lidí.

Článek

Být během dovolené „na příjmu“ se v řadě firem stalo standardem a stále častěji se vedle mobilu v pohotovosti očekává i schopnost připojit se k internetu nebo najít a zpracovat potřebné informace ve svém počítači. Jak vyplývá z průzkumu společnosti Safetica Technologies, k dispozici svým kolegům či klientům plánuje být během zaslouženého odpočinku celá třetina lidí.

Nositelé firemního know how

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Práci ve volném čase se obvykle věnují například projektoví manažeři, vyšší a střední management nebo IT pracovníci. Ti všichni mají ve svých počítačích nebo na přenosných zařízeních uloženo mnoho citlivých dat,“upozorňuje Jakub Mahdal, ředitel společnosti Safetica Technologies.

Benefity mohou být zrádné

Počet ohrožených firemních zařízení ještě narůstá, vezmeme-li v úvahu, že možnost využívat firemní mobil či počítač pro soukromé účely patří k běžným firemním benefitům.

„Stačí, když si zaměstnanec vezme firemní notebook na dovolenou třeba kvůli stahování fotek nebo sledování filmů a připojí se s ním na hotelovou nezabezpečenou wifi síť. Druhým typickým prázdninovým příkladem je ztráta USB disků nebo mobilů, které přitom vůbec nemusí být firemní – přes 80 procent lidí si totiž pracovní dokumenty stahuje na soukromá přenosná zařízení,“ uvádí příklady rizikového chování Mahdal a dodává, že v předchozím průzkumu devět respondentů z deseti odpovědělo, že v případě nálezu USB disku nebo notebooku se nejprve pokusí zjistit, jaké informace jsou v něm uloženy a zda by je nemohli využít ve svůj prospěch.

S citlivými daty zacházet bezpečně

Mezi další rizika spojená s letním obdobím patří rovněž internetové kavárny, kam si svůj pracovní e-mail často zajdou zkontrolovat ti, kdo firemní počítač na dovolenou nevozí. „Firmy by proto měly k ochraně svých dat přistupovat zodpovědně a zajistit, aby se citlivá data dostala skutečně jen do patřičně zabezpečených zařízení,“ zdůrazňuje Jakub Mahdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám