Hlavní obsah

Poradna: Zaměstnavatel nabízí rozvázání pracovního poměru dohodou. Musí nabídnout i odstupné?

Nejčastějším způsobem skončení pracovního poměru je dohoda stran. Vyplatí se však zaměstnanci dohodu vždy akceptovat? V jakých případech náleží zaměstnanci při skončení pracovního poměru odstupné?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsem zaměstnán na dobu určitou a do skončení pracovního poměru zbývají tři měsíce. Bohužel jsem ale onemocněl a teď mě zaměstnavatel informoval, že již pro mne nemá práci a nabídl mi po skončení pracovní neschopnosti rozvázání pracovního poměru dohodou. Pokud na dohodu kývnu, musí mi dát odstupné?

Skončení pracovního poměru na dobu určitou

Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou končí uplynutím sjednané doby, a to bez ohledu na to, zda je v této době zaměstnanec v pracovní neschopnosti. Jedině pokud zaměstnanec s vědomím zaměstnavatele pokračuje nadále v práci, vzniká pracovní poměr na dobu neurčitou.

Kromě toho může být pracovní poměr na dobu určitou ukončen všemi běžnými způsoby skončení, tedy dohodou, výpovědí, okamžitým zrušením i zrušením ve zkušební době.

Nárok zaměstnance na odstupné

Podle zákoníku práce má zaměstnanec nárok na odstupné v případě, že jeho pracovní poměr končí výpovědí/dohodou z důvodů organizačních změn nebo ze zdravotních důvodů v důsledku pracovního úrazu, nemoci z povolání nebo ohrožení touto nemocí.

Pokud dojde ke skončení pracovního poměru z jiných důvodů nebo v případě dohody o rozvázání pracovního poměru i bez uvedení jakéhokoli důvodu, nemá ze zákona zaměstnanec nárok na odstupné.

Skončení pracovního poměru dohodou

Ve vašem případě je tedy rozhodující, zda s vámi chce zaměstnavatel ukončit pracovní poměr dohodou bez uvedení důvodu, nebo z důvodu nadbytečnosti, tedy organizační změny. V prvním případě vám odstupné nenáleží, ve druhém ano.

Pokud se skončením pracovního poměru dohodou nesouhlasíte, můžete uzavření dohody odmítnout. V takovém případě váš pracovní poměr trvá a zaměstnavatel by jej musel ukončit výpovědí z některého ze zákonem stanovených důvodů, nebo počkat na uplynutí doby, na kterou byl pracovní poměr sjednán.

Shrnutí

Povinnost zaměstnavatele vyplatit vám odstupné při skončení pracovního poměru dohodou závisí na tom, z jakého důvodu je dohoda uzavírána. Pokud je tímto důvodem vaše nadbytečnost, měl byste trvat na uvedení tohoto důvodu v dohodě, a náleží vám zákonné odstupné.

Ve vašem případě je však výhodnější se skončením pracovního poměru dohodou nesouhlasit, protože zaměstnavatel již pravděpodobně nestihne ukončit váš pracovní poměr výpovědí a vy tak budete až do konce sjednané doby trvání pracovního poměru zaměstnán a budete pobírat mzdu nebo její náhradu.

Odpovídal Michal Vrajík z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Záludné povýšení

Nejeden zaměstnavatel může osvědčenému zaměstnanci po čase učinit nabídku, aby vedle své současné (zpravidla řídící) pozice v dané firmě vykonával rovněž...

Výběr článků

Načítám