Hlavní obsah

Poradna: Jaká jsou pravidla pro provozování kamerového systému? Může vás zaměstnavatel natáčet i v šatně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamerový systém ve firmě dnes málokoho překvapí. Pravidla pro jeho fungování ale pro všechny zúčastněné tak zřejmá nejsou. Na následujících řádcích si vysvětlíme, jaká jsou práva a povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců při provozování kamerového systému na pracovišti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dobrý den, náš zaměstnavatel má po celé firmě rozmístěny kamery. Dokonce máme kameru i v šatně. Když jsme si stěžovali na personálním, řekli nám, že je to věc zaměstnavatele, a že s tím souhlasit nemusíme, a nemusí nám k tomu nic sdělovat. Má zaměstnavatel právo nás takhle natáčet?

Zákony a používání kamerového systému

Zavedením kamerového systému zaměstnavatel výrazně zasahuje do osobních práv zaměstnanců, proto je možnost monitorování zaměstnanců regulována právními předpisy (zákoníkem práce, občanským zákoníkem). Pokud navíc zaměstnavatel pořizuje z kamerového systému záznam, stanoví mu další povinnosti zákon o ochraně osobních údajů.

Zaměstnavatelé jsou vždy povinni respektovat pravidlo, že mohou své zaměstnance otevřeně nebo skrytě sledovat na pracovištích a ve společných prostorách pouze tehdy, pokud je dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele. Takovým důvodem může být například ochrana života a zdraví či ochrana majetku.

Při sledování nesmí zaměstnavatel nepřiměřeně zasahovat do práv zaměstnanců na ochranu jejich soukromého a osobního života. To znamená, že vás zaměstnavatel nemůže v žádném případě sledovat v šatně nebo na toaletách a dalších podobných místech.

Pokud má váš zaměstnavatel výše uvedený závažný důvod a zavede kamerový systém, je povinen všechny zaměstnance přímo informovat o rozsahu kontroly a způsobech jejího provádění.

Používání kamerového systému s pořizováním záznamu

Pokud váš zaměstnavatel navíc pořizuje z kamerového systému záznam za účelem identifikace osob (například za účelem dopadení pachatele loupeže), jedná se o tzv. zpracování osobních údajů. Zaměstnavatel může s takovým zpracováním, tj. s pořizováním kamerového záznamu, začít nejdříve 30 dní po písemném oznámení Úřadu na ochranu osobních údajů. I v tomto případě platí výše uvedené pravidlo, že zpracování osobních údajů nesmí nadměrně zasahovat do soukromí sledovaných osob.

Zaměstnavatel vás musí navíc informovat o tom, v jakém rozsahu a pro jaký účel dochází k pořizování kamerového záznamu, kdo a jakým způsobem bude záznamy zpracovávat a kdo k nim může mít přístup, jakož i o vašich právech pro případ zpracování osobních údajů v rozporu se zákonem nebo v rozporu s ochranou soukromého a osobního života. Zaměstnavatel také musí zabezpečit zařízení kamerového systému i pořízené záznamy proti neoprávněnému přístupu cizích osob.

Shrnutí

Váš zaměstnavatel může provozovat na pracovišti a ve společných prostorách kamerový systém i bez vašeho souhlasu, ale pouze pokud je u něj dán závažný důvod spočívající ve zvláštní povaze jeho činnosti. Při jakémkoli sledování ovšem nesmí nadměrně zasahovat do vašich práv na ochranu soukromého a osobního života. Vždy vás musí o sledování a jeho způsobech informovat, a pokud navíc pořizuje kamerový záznam, musí splnit další povinnosti uvedené v zákoně na ochranu osobních údajů.

V případě, že váš zaměstnavatel tato pravidla porušuje, například tím, že má kamerový systém v šatnách, a odmítá nápravu, doporučujeme obrátit se na státní úřad inspekce práce, příp. také na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Romana Kaletová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám