Hlavní obsah

Poradna: Jak dlouho můžu pracovat bez víkendu a odpočinku?

Jelikož nejsme roboti, nemůžeme pracovat 7 dní v týdnu, 365 dní v roce. Dny práce se proto střídají se dny volna. Zvláštní kapitolou jsou potom víkendy, které snad všichni zaměstnanci chtějí mít volné a trávit je se svou rodinou nebo přáteli. Může vám tedy zaměstnavatel rozvrhovat směny i na víkendy? Máte právo na odpočinek, nebo musíte pracovat např. 14 dní „v kuse“?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se smí pracovat bez víkendu? Standardně pracuji noční směny od neděle večer do pátku ráno vždy od 22:00 do 6:00. Vše by bylo v pořádku, kdyby mi teď nedali 12hodinovou směnu i na sobotu – od 6:00 do 18:00. Můžou mi to nařídit?

Rozvrhování pracovní doby

Pokud si zaměstnanec se zaměstnavatelem nedomluví konkrétní rozvržení pracovní doby, je na zaměstnavateli, jak pracovní dobu zaměstnance rozvrhne. Rozvrh práce musí zaměstnavatel dodat zaměstnanci alespoň 14 dní předem. Výjimkou je práce přesčas, kterou zaměstnavatel při splnění určitých podmínek může nařídit bez předchozího ohlášení.

Nepřetržitý odpočinek

Při rozvrhování jednotlivých směn však zaměstnavatel nemůže postupovat zcela neomezeně. Podle zákoníku práce musí být totiž jednotlivé směny rozvrženy tak, aby mezi nimi byly zachovány tzv. nepřetržité odpočinky mezi směnami, kdy zaměstnanci nesmí být nařizována práce, a to ani práce přesčas.

Alespoň jednou v týdnu musí mít zaměstnanec delší odpočinek, tzv. nepřetržitý odpočinek v týdnu. Tento odpočinek musí být zaměstnanci poskytnut alespoň v délce 35 hodin (mladistvému v délce 48 hodin). Pokud je to možné, nepřetržitý odpočinek má být všem zaměstnancům poskytován na stejný den a měla by do něho spadat neděle. Typicky je tedy odpočinek poskytován o víkendu.

V některých případech (např. v nepřetržitých provozech, při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby, práci přesčas, při poskytování služeb obyvatelstvu a dalších), je možné odpočinek zkrátit až na 24 hodin. Ovšem za období 2 týdnů musí činit délka odpočinku alespoň 70 hodin. Při zkrácení odpočinku na 24 hodin v jednom týdnu proto poté odpočinek v druhém týdnu musí být minimálně 46 hodin.

Shrnutí

Zaměstnavatel vám musí každý týden poskytnout nepřetržitý odpočinek, který ovšem nutně nemusí připadat na víkend. Odpočinek může být poskytován například v pondělí a v úterý. Délka nepřetržitého odpočinku v týdnu činí alespoň 35 hodin a v některých případech ho lze zkrátit až na 24 hodin, přičemž za dva týdny musí činit alespoň 70 hodin.

Pokud tedy standardně pracujete noční směny od neděle do pátku do rána, máte nepřetržitý odpočinek v týdnu od pátku od 6:00 do neděle 22:00, což je délka 64 hodin. Byla-li vám nařízena směna na sobotu od 6:00 do 18:00, měla jste nepřetržitý odpočinek od soboty 18:00 do neděle 22:00, tedy v délce 28 hodin. Toto zkrácení nepřetržitého odpočinku je stále v rámci povoleného rozsahu, jestliže vám bude v období 2 týdnů poskytnut prodloužený odpočinek alespoň v délce 42 hodin (např. celý následující víkend).

Odpovídal Michal Peškar z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám